Димитър Кехайов от Благоевградско не плаща и стотинка за ток, теглил е 3 заема за соларни панели на къщата си – само единият струва 500 лв.

Димитър Кехайов

 

Димитър Кехайов от благоевградско село не плаща нито стотинка за електрическа енергия. Той живее в близкото село Горно Хърсово. Решил е проблема с липсата на ток там, като монтирал соларни панели на къщата си. С тях си осигурява необходимата му енергия. Димитър Кехайов от три години захранва дома си с енергия от слънцето. Разказа, че инвестицията в уредите му е струвала около 5-6 хиляди лева, но са нужни поне още толкова, за да може да включи повече уреди в мрежата.

“Хладилник захранвам, телевизор, една кафемашина и лампите. Три заема съм теглил и по малко всяка година ги връщам, не може, няма начин, на един път не става, скъпи съоръжения са. Един пенел е 500 лева, а инвекторът, който го преобразува от 12 на 220 волта, зависи от киловатите, ако е 5 киловата – около 4800 лева само инвекторът струва, а акумулаторите са по 300-400 лева”, обобщава Кехайов.

Мъжът е категоричен, че и да има възможност, няма да стане абонат на електроразпределително дружество, съобщава БНТ.

“Няма да се възползвам, ще си остана на моя вариант с панелите. Не искам на енергото 5 лева да изгорим, 10 да им плащам, това е монопол”, отсича той пред TrafficNews.bg.

Жители на Благоевград, които нямат собствени източници на електроенергия, пък казват, че пестят средства, като не включват уреди за разхлаждане през лятото в дома си. За да е по-ниска сметката за ток през лятото, специалистите съветват да се използват охладителни уреди висок енергиен клас и по-често да се размразява хладилникът.