Общественикът Славчо Георгиев в писмо до в. „Вяра”: Пътят Самоков – Дупница за 22 млн. лв. ще се асфалтира благодарение и на ГЕРБ депутата Валентин Милушев

Славчо Георгиев

Опасният и надупчен от кратери път Самоков-Дупница ще се ремонтира за 22 млн. лв. благодарение и на депутата от ГЕРБ – Самоков, Валентин Милушев. Това пише в писмо до в. „Вяра” общественикът от Самоков Славчо Георгиев. Писмото му е по повод публикация, че агенция „Пътна инфраструктура“ ще асфалтира пътя Самоков-Дупница за 22 млн. лв.

„Изказвам лично благодарност от мое име и от името на мой съграждани на народните представители от ГЕРБ Валентин Милушев и Станислав Иванов, които на парламентарен контрол поставиха въпроса на министъра на регионалното развитие за лошото състояние на пътя Самоков-Дупница. Те информираха от трибуната на Народното събрание и за катастрофите, които по това шосе са ежедневие. Немалък принос за предстоящото асфалтиране и ремонт на пътя имат и всички самоковци, които създадоха инициативния комитет, поставил проблема с този път на дневен ред. Не бива да се забравя също още нещо – помощта на министъра на туризма Христина Ангелкова. Тя по време на предизборната си кампания при идването си в Самоков пред препълнена зала обеща пред самоковци да съдейства за рехабилитацията за същия този път. Благодарение на народния представител от ГЕРБ – Самоков, Валентин Милушев този проблем получи гласност. Той беше заложил в предизборната си кампания този проблем и лично той се срещна с министъра на регионалното развитие и министъра на финансите Горанов, за да бъде разрешен този казус. Дълги години Самоков е имал свои представители в Народното събрание, но нищо не се решаваше, а е факт, че Милушев за кратко време постигна важен успех в полза на самоковци и всички, пътуващи по този път. От мое име и от името на моите съграждани желаем на Валентин Милушев все така ревностно да защитава и устоява позициите на своите граждани“ – се казва в читателското писмо от Славчо Георгиев.

Припомняме, че е стартирана обществена поръчка за рехабилитация на 32,5 км от път IІ-62 Дупница – Клисура – Самоков по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., информира АПИ. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е над 22 млн. лв. без ДДС. Проектите са лот 27 и лот 28 от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Пътят Дупница – Самоков преминава през областите Кюстендил и София. Той свързва ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, първокласния път I-1 София – Благоевград и АМ „Тракия“. През 2013 г. завърши основният ремонт на 37 км от път IІ-62 в участъка Кюстендил – Дупница и 4 км от обходния път на Дупница по програма „Транзитни пътища V“ (лот 23 А). С реализацията на лот 27 и лот 28 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. ще се повиши безопасността и комфортът на пътуване от Кюстендил до Самоков. Тя е в 2 обособени позиции: първата е участъкът Дупница – Клисура, което е 16, 808 км с индикативна стойност – 9 284 980 лв. без ДДС. Втората е Клисура – Самоков с дължина 15, 711 км и с индикативна стойност – 12 998 292 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца. Кандидатите могат да подават офертите си до 11 септември 2017 г.

Припомняме, че стотици огромни ями, от порядъка на близо 1 м, са зейнали по път от републиканска пътна мрежа между с. Клисура и Самоков. Местни хора ги бяха затрупали с огромни гуми от трактори и камиони, за да предотвратят инциденти. Всеки ден има по 5-10 автомобила със скъсани гуми, оплакваха се шофьори. „Пътят не е ремонтиран основно повече от 30 години, но по него се хвърлят луди пари през година-две за козметични ремонти”, заяви Теодора Славова.