Експерти: Слуховете за смъртта на въгледобива в Бобов дол са преувеличени, дори се търсят работници; журналистът Богомила Михайлова: Положителна новина е, че рудниците се нуждаят от свежа работна сила

Богомила Михайлова

Дружеството „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД обяви конкурс за наемане на квалифицирани служители и работници на разнообразни длъжности поради голяма численост на незаети щатни бройки. Търсят се шлосери, шофьори, багеристи, булдозеристи, машинисти, стрелочници и други. „От зачестилите обяви в местни медии, сайтове за предлагане на работа, както и от обявления на местното звено на Агенцията по заетостта става ясно, че част от рудниците на територията на град Бобов дол действително се нуждаят от свежа работна сила и въпреки застоя поради летния сезон са в активно търсене на нови кадри. Това е една положителна новина на фона на многобройните сигнали относно проблемите със заетостта в региона, породени от затварянето на 2 рудника”, е и наблюдението на журналиста Богомила Михайлова. Също така според местни хора, читатели на вестника – сериозна част от съкратените работници от рудниците, които към момента са в процес на ликвидация, се пренасочват за работа в други рудници и ТЕЦ в Бобов дол и Перник.

„Говори се дори и за закриване на община Бобов дол като административна единица в Република България, като някои от „специалистите“ в областта на правото посочват като основна причина именно увеличаването на безработицата в региона, породена от ликвидирането на рудници, но причината е съвсем друга. В момента се обсъждат предложения относно сливане на общини под 10 000 жители, тъй като много често общинската администрация се оказва най-големият работодател в малките региони и невинаги има достатъчно работа за нея. Очевидно твърденията за тоталната ликвидация на въгледобива в района на град Бобов дол са изключително преувеличени и лишени от каквито и да било адекватни доказателства”, е мнението на потърсени за коментар експерти в бранша.