Ивайло Атанасов от „Спаси Кюстендил”: Багерът съсипа 10 здрави дървета заради строеж на паркинг в Кюстендил, защо общината отказа да публикува пълната документация на проекта

Ивайло Атанасов

Унищожени са 10 здрави дървета заради бъдещо строителство на паркинг в Кюстендил, защо община Кюстендил игнорира недоволството на хората. Това твърдят и питат в писмо до в. „Вяра” представители на гражданската инициатива „Спаси Кюстендил”.

По този повод разкрития за предстоящото унищожение на гората и замяната й с паркинг пред парк „Галерията” в Кюстендил гражданска инициатива от „Спаси Кюстендил” начело с Ивайло Атанасов ще направят на 16 август. „Унищожението на дървета и археология вече се случва в резултат от извършващия се строеж от трета категория – „Изграждане и възстановяване на зона за отдих парк „Галерията”, който предизвика голямо недоволство сред гражданите на града, включително поредица протестни акции и петиция. Управата на града не пожела да се съобрази с мнението на гражданите и сега унищожението на зелените системи на парка върви с пълна сила. Вече тече изсичане на множество здрави дървета в парка”, казаха от „Спаси Кюстендил”.

Според представителите на гражданската инициатива, които изпратиха писмо до в. „Вяра” на редакционния имейл: „Въпросният проект има няколко проблемни момента от гледна точка на принципите на доброто управление.

  • Фиктивни обществени обсъждания, на които практически присъстват шепа граждани и на които не са предоставяни никакви конкретни подробности около изпълнението на проекта. На последното такова няколко месеца преди началото на проекта липсваха каквито и да било документи, а администрацията избегна да отговори на въпросите колко дървета ще бъдат унищожени или преместени извън центъра на града и кога ще започнат строителните работи.
  • Община Кюстендил отказа да публикува пълната документация на проекта, въпреки призивите ни и тя стана достъпна едва след обявяването на обществената поръчка.
  • Община Кюстендил игнорира напълно общественото недоволство, което проектът предизвиква, както и призивите да го измени, които бяха отправени дори от омбудсмана на РБ. Общината дори опита да попречи на огранизирани в социалните медии граждани да преброят предвидените за преместване дървета, за да се освободи място за поредния паркинг в центъра, изпращайки трима едри служители на общински фирми да заплашат гражданите, че ще им напишат актове за увреждане на общинска собственост.
  • Проектът на хартия предвижда изрязване на 27 изсъхнали дървета и преместване извън центъра на 58 здрави. Първо, от началото на строителството багерът вече унищожи десетина напълно здрави дървета. Второ, само в зоната на бъдещия паркинг има 70-80 брези, а поне 30-40 дървета трябва да се махнат и от други зони на парка.
  • Проектът предвижда премахване на практически вечните каменни паважи и настилки и замяната им с нетрайни бетонови настилки, нарушавайки историческия дух на резервата “Пауталия-Велбъжд”.

 

Има ли закони за общините?

 

С реализацията на строителството се извършват следните закононарушения, за които са подадени сигнали до МРРБ, МОСВ, Министерството на културата и др., но институциите реагират бавно и докато това се случи, може да бъде вече късно.

  • Когато обикновен гражданин реши да извършва строителство в границите на архитектурния и археологически резерват “Пауталия-Велбъжд”, той трябва задължително да направи предварително археологически проучвания. Същото е изискано от Министерството на културата в писмо до община Кюстендил, но никакви археологически проучвания не са извършвани, което представлява нарушение на чл.161 от Закона за културното наследство.
  • Нарушен е и чл.5, ал.2 от Глава втора на Наредба №7 на Комитета за изкуство и култура и Комитета за архитектура и благоустройство (ДВ. бр. 77/1977 г.) за застрояване и опазване на архитектурния и археологически резерват „Пауталия-Велбъжд“, според който археологическите проучвания трябва да започнат 4 (четири) години преди началото на строителството, за да приключат 1 година преди него.
  • Пренебрегното е законовото изискване строителните работи след проучванията да се наблюдават от археолози, а последващите изкопни работи да се извършват на ръка. В момента те се извършват с тежка строителна техника, което носи риск за археологическото наследство на града.
  • Не е спазено изискването за ОВОС при сериозна намеса в зелената система на парка, в това е нарушение на чл.20 от Наредба № 1 от 10.03.1993 г. за опазване на озеленените площи и декоративната растителност, която предвижда оценка на въздействието да се прави за проекти, засягащи над 20 дървета. Тук засегнатите са в пъти повече”, твърдят от гражданската инициатива „Спаси Кюстендил”.