Гастарбайтерът Емил Вътев от Дупница препоръча рецептата за картофки на шишчета от Петя Аргирова

 

Електротехникът гастарбайтер Емил Вътев, който онзи ден бе на курбана пред катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница, от 15 години живее и работи в Америка, но е почитател на родната кухня. Той разказа, че е в Дупница да се види с роднини, приятели и съученици. Наскоро Емил сподели в социалната мрежа рецепта за шишчета с пресни картофки по рецепта на Петя Аргирова. Ето и рецептата:

Продукти:

-1 кг пресни картофки

– 1 голяма червена чушка

– дървени шишчета

– 1 лимон

– 1 с.л. ситно нарязан копър

– 1 с.л. ситно нарязан магданоз

– 1 скилидка чесън

– сол на вкус

– олио за намазване

 

Приготвяне:

  • Измивам много добре картофките. Аз не ги беля, нито изстъргвам кората. Когато са много добре почистени, кората също я хапваме.
  • Пускам картофките във вряща и подсолена вода. Оставям ги на средна мощност на котлона за около 15 минути, докато се сварят, но в никакъв случай да не се разкашкат. По-добре полуготови, отколкото много омекнали.
  • Аз разполагам само с дървени шишчета, които предварително накиснах в студена вода. Така по време на печенето върху скарата шишчетата не изгарят.
  • Чушката почистих от дръжката и семената. Нарязах на парченца с размер, удобен за хапване на един път. Докато чакам да поомекнат картофките, запалваме скарата и изпичаме предвиденото месо. Картофките слагаме след месото на скарата. Така те поемат също от аромата на месото.
  • Изцедените от водата готови картофки изчаквам леко да поизстинат и нанизвам внимателно на дървените шишчета, като редувам картофче с чушка.
  • Готовите шишчета намазвам обилно с олио. Посолявам внимателно, защото има сол и в сочето.
  • От сока на лимона, обелената и пасирана скилидка чесън, ситно нарязания копър и малко сол приготвям сосче. Изпичането на самите шишчета отнема кратко време, защото все пак картофките са предварително сварени.
  • Нужно е картофките да добият тъмнозлатист цвят, като ги обръщаме само един път. Сервирам картофките като гарнитура на изпечени на дървени въглища меса и колбаси, поръсени обилно със ситно нарязан пресен магданоз и чесновото сосче.