Пресконференция на „Спаси Кюстендил” сред облаци от прах в разорания градски парк: Братовчед на Тодор Александров от Кюстендил, Л. Иванов: Пипне ли Паунов брезовата горичка, ще го стреляме с домати, работниците на строителния бос Сашо Малинов къртят дървета и заведения полуголи и по джапанки, разфасоваха 3 кръчми, отиват на съд!

Отляво надясно: Севделин Атанасов, Любомир Иванов, Ивайло Атанасов
  • Бившият ОбС шеф Севдeлин Атанасов: Всички институции в Кюстендил управляват на принципа „каквото каже кметът”, целият град е скован от страх, хората треперят да не си загубят работата или да не пострадат
  • Възрастна дама: Викайте Бойко Борисов! За китната гора Паунов не знам какво наказание трябва да получи!
  • 3-ма общински охранители загърбиха нередностите на два паркинга и плашиха негодуващите срещу Паунов и проекта за 4,5 млн. лв.  

Пипне ли Паунов горичката, тръгне ли багер на Сашо Малинов към брезите в центъра на Кюстендил, ще стреляме с домати по кмета Петър Паунов и заспалите над 30 общински съветници.

Това обяви по повод бетонирането на парка в центъра на Кюстенил юристът Любомир Иванов от „Спаси Кюстендил”, който по съребрена линия е роднина на некоронования крал на Македония, войводата Тодор Александров. Неговата прапрабаба и майката на Александров са сестри.

Оттеглената общинска охрана
Цена Стоева (вляво)

Кольо Босия излезе със солидно съдебно решение, че хвърляйки домати по парламента и парламентаристите, не носи наказателна отговорност, защото било политически протест. Паунов и съветници нека да внимават да не влезем на следващото заседание на ОбС с домати и ние, добави Иванов.

Любомир Иванов показва руините от любимото капанче с най-хубавите кебапчета на приятеля му Васко.
Прелестната горичка срещу здравния център също е набелязана за изкореняване, обяви Любомир Иванов.
Любомир Иванов показва поредното унищожено питейно заведение, мястото на което ще бъде превърнато в паркинг.

Той, заедно с Ивайло Атанасов, неформален координатор на гражданска инициатива „Спаси Кюстендил”, и още десетина души дадоха пресконференция на безобразно разкопания градски парк в центъра на Кюстендил.

Петър Паунов

Около мястото на пресконференцията падаха дървета, оксиженисти разфасоваха покрива на заведение „Коктейли”. Три заведения в парка са напълно унищожени, а собствениците им са подали жалби в съда. Работници на строителната фирма работеха полуголи, обути с къси панталонки, резанки, джапанки, без каски.

. Шефовете проследяват трудовия процес през черни джипки, без да се смущават, че работниците не спазват нормативните изисквания за безопасни условия на труд

Техническите ръководители наблюдаваха трудовия процес от баровски черни джипки, без да се смущават, че никой не спазва нормативните изисквания за безопасни условия на труд. Липсваха указателни табели коя е фирмата изпълнител и на каква стойност се извършва така нареченият проект за подобряване условията на живот на кюстендилци. Фирмата изпълнител е собственост на Сашо Малинов – „Рила” ЕООД. Поръчката е за 4,5 млн. лв., уточни Любомир Иванов. 10 дървета, съвсем здрави, лежаха повалени. Багерът дори се затрудни да ги събори.

Любомир Иванов показва как багерът на Сашо Малинов унищожава ресторант „Коктейли”, надуваемия замък за деца и детската площадка.
Машините на Сашо Малинов трошат разкошния шадраван от 1976-а. По проект се готвят да направят нов и никой обаче не знае как ще изглежда. Гордеехме се с този шадраван, обявиха от „Спаси Кюстендил”.
Тузар паркира като арабин в пустиня черно беемве под носа на охранителите, те се престориха на слепи.

„Това безобразие е категорично нарушение на проектната документация, която предвиждаше премахване само на 27 изсъхнали дървета – каза Ивайло Атанасов и добави: Визираните дървета са здрави, само по документация са изсъхнали.

Новият паваж пред читалище „Братство”, положен преди 2 г., багерите на „Рила” ще го премахнат. Решили са да полагат мрамор, каза Любомир Иванов.
Част от изкоренените дървета в центъра на града.

Изсичането им е с цел, цитирам: „Да се подобри гледката от прозорците на общината и съседната сграда.” В другия край на парка бутат стари дървета, за да засадят нови фиданки. А тук изкореняват хубави дървета, за да направят още един паркинг. Виждате, че ние сме заобиколени от 3 паркинга в центъра на града в рамките на 20 м. На мястото на тази красива брезова гора се подготвя четвърти паркинг. Целта на проекта е да не остане нито едно дърво, което да прави сянка над главата на кюстендилци в центъра на града. Това е много притеснителен факт. Няма град в света, който да е решил проблемите с паркирането, като е построил повече паркоместа. Паунов превръща центъра на града в паркинг. Няма такъв кмет, няма такъв град. Съсипва зеления градски парк.

Любомир Иванов заяви, че дърветата, които са зад гърба му, са планирани за изсичане.

Ние не сме против усвояването на тези средства, а искаме проектът да се коригира поне минимално, като се запази паркът в центъра на града, каменните настилки на вечна стойност. Това са дървета, посадени преди 40 г., и очевидно са в разцвета на силите си. Кюстендилци ги обичат, свикнали са с тези дървета. Защо общината отказва да се съобрази с волята на жителите на града? Парите, които се изливат в момента в бетон, са грешни пари. Не отиват по предназначението си. Те отнемат живота на града. Учудващо е, че нито една институция не реагира, а сме сезирали всички. Ние питаме: Защо този проект няма оценка за въздействие върху околната среда? По закон е наложителна, когато се изсичат повече от 20 дървета. А тук падат повече от 100  дървета. Защо не са извършени археологически проучвания – убедени сме, че под града ни има съкровища с ценна историческа стойност. Ние се намираме в сърцето на археологически архитектурен резерват „Пауталия-Велбъжд”. Това е изключително защитена от закона зона и е задължително тук на място сега да има археолози и дори да им се плаща. Ако обикновен човек реши да прави паркинг някъде наоколо – откъде ли не ще изпълзят археолози и всякакви други проверяващи. Но ето че щом Петър Паунов и общината са решили да копаят – няма никакви проверяващи – няма Инспекция по труда, няма археолози, няма прокуратура. Има само общински охранители, ето вижте ги зад вас”, каза Ивайло Атанасов. Действително на място бяха пристигнали трима охранители, които на въпрос на в. „Вяра” с каква задача са тук, отговориха: „Не смейте да питате, не смейте да снимате, ще ви дадем под съд”. Те прекараха на мястото около 1 час на паркинга пред брезовата горичка, където колите бяха паркирани по хаотичен начин, а едно черно беемве беше затворило и входа. Собственикът му е паркирал като арабин в пустиня, но това не смущава гардовете на кметската управа. Те не си направиха труда да повикат общинския паяк, нито да санкционират нарушителите. И така е всеки ден. Тук са да ни плашат”- констатираха участниците в пресконференцията. По-късно тримата се настаниха под дебела сянка на едно от дърветата и сладко си приказваха с местен кюстендилец. На 50 метра от  пресконференцията стояха десетина местни жители, които бяха дошли в подкрепа на каузата. Те обаче не благоволиха да се присъединят към пресконференцията с мотива: „Страхуваме се от кмета Петър Паунов и администрацията”.

Към участниците на пресконференцията гравитираше и дама, която помоли името й да остана в редакцията, но заяви: „Аз напуснах администрацията на Паунов през 2008 г., тъй като бях заставяна да подписвам проектосметна документация за допълнително осчетоводяване по изграждане на водоем край Богослов от фирма на Братя Галеви. Не бях съгласна, получих заплахи и реших, че по-добре да напусна. Не бих искала да оповестяват името заради детето ми. То се страхува за живота ми и плаче. От администрацията са способни на всичко, страхувам се за живота си”.

„Няма кой да ме защити в този град. Синът на един депутат работи в Районната прокуратура, а същите и кметската управа са семейни приятели, при това почти неразделни. И това се знае в целия град. И никой не смее да подава жалба срещу кмета, никой не си прави илюзията, че може да спечели битка с него”, каза още жената.

Възрастна дама, която разреши да бъде снимана в гръб, заяви:  „Заради тази хубава гора, която убиват в момента багерите на Сашо Малинов, Паунов не знам какво наказание трябва да получи. Това е потресаваща гледка, и депутатите от региона си затварят очите. Трябва да бъде уведомен Бойко Борисов, той няма да прости подобно кощунство, но Борисов е зает човек, знаем, че не харесва делата на Паунов, но няма време човекът”. Това наложи въпроса на в. „Вяра”: Толкова ли е страшен кметът Петър Паунов, че хората се страхуват от него?

На въпроса от какво се страхуват хората, има ли репресирани от кмета Петър Паунов и администрацията, бившият ОбС шеф и 4 мандата общински съветник Севделин Атанасов отговори така: „В общината работят огромна армия от администратори. Те имат десетки братовчеди в града. Общината е най-големият работодател. Ако някой някъде напише нещо срещу управниците, на другия ден се знае и някой рискува да си загуби работата, защото много хора са изгонени съвсем безцеремонно през всичките тези години. Аз също съм отчаян, не заради себе си, а заради страха, който е сковал Кюстендил. Много бих искал хората да не се страхуват да си казват думата, да повярват в себе си, да си кажат думата. Затова съм тук, да си кажа думата”, заяви Атанасов, който в момента е пенсионер и не работи никъде.

„Документацията за този проект не е представяна абсолютно никъде. Всичко е засекретено”, заяви и един от участниците в пресконференцията – Борислав Борисов.

„Ние тук, в Кюстендил, живеем още във феодалния строй. Даже отиваме към робовладелски строй. Ние имаме една декада управление на кмета Петър Паунов и през тази декада кюстендилци нямат достъп до публичните институции. Всички институции са зависими от това каква е волята на кмета Паунов. Тук се управлява на принципа „каквото каже кметът”. Просто хората ги е страх. Много хора се страхуват, но и много хора не ги е страх. Когато трябваше да преброим брезичките, с нас дойдоха близо 50 души. Ние сме тук не за да защитаваме нечии интереси, не за да получаваме пари – тук сме, за да опазим природното наследство на Кюстендил. След този парк ще дойде и следващият проблем. Проблемът с лесопарк „Хисарлъка”. Състоянието на природата в Кюстендил е отчайващо – тя умира. Целият проект на Паунов и администрацията му е безумен. Ето пред нас е галерията – тя стои 40 г. недовършена. Всеки един човек, който е кмет на този град, ако е нормален, би трябвало да се заеме първо с галерията, да направи емблемата на града и тогава да прави парк или двора около нея. Тук има един парк, който изобщо не се поддържа, както и всичко, съществуващо в Кюстендил. Направи общината детска площадка и след половин година вече е леш, тя е смъртоносна. И защо се рови непрекъснато там, където вече е направено? Преди 2 г. се положиха гранитните плочки пред галерията. Сега ще бъдат разрушени. Питаме колко пари

вложи общината преди 2 г. за направата на новата улица пред галерията, която сега ще бъде разрушена? Защо се прави всичко това? Проект върху проект на едно и също място. От това, което се прави в Кюстендил, гражданите нямат полза”, каза Севделин Атанасов, бивш председател на ОбС, 4 мандата общински съветник от БСП. Съгражданите му го представят като луд фен на природата и голям планинар. Ивайло Атанасов пък е доктор по философия в СУ, запален по планинския маратон.

На пресконференцията стана ясно, че Петър Паунов е провел обществено обсъждане на проекта, формален акт, на който 80 процента от присъстващите са общинари. „Кюстендилци са загубили вяра и интерес към работата на общинската администрация. Проблемът е, че липсва и активна гражданска позиция”, каза Севделин Атанасов.

 

Видеоклип на сечта може да видите ТУК

Ето и пресконференцията: