40 танцьори от дупнишкия ансамбъл „Актавис” с хореограф Воин Войнов 5 дни играха нашенски хора в румънския град Лугож, върнаха се с плакет и грамота

Дупнишкият състав е първият и единствени участник във фестивала „Ана Лугожана”

 

Формацията представи България и Дупница на фестивала „Ана Лугожана”, С. Радева пък показа песенния фолклор на страната ни

 

Фолклорният танцов ансамбъл „Актавис” – Дупница, представи достойно България на фестивал в Румъния.

Ръководителите на съставите с местната управа пред общината на Лугож

Танцьорите с гл. художествен ръководител и хореограф  Воин Войнов бяха единствените участници в 14-ия Международен фолклорен фестивал „Ана Лугожана”, провел се в гр. Лугож от 11 до 15 август. 40 изпълнители на български народни хора 5 дни танцуваха пред многобройна публика от града домакин и фолклорни състави от Румъния, Македония, Сърбия, Чехия и Северен Кипър. Освен шопски хора, които са преобладаващи в репертоара на ансамбъла, дупничани играха и северняшки, тракийски, еврейски, каракачански и цигански танци.

Момент от дефилето на „Актавис”

Певицата на формацията Симона Радева пък показа песенния фолклор на страната ни. Танцьорите се върнаха от северната ни съседка с плакет, грамота и прекрасни впечатления от фестивала, кръстен на известна цигуларка от средните векове, и културната столица на Румъния – гр. Лугож, намиращ се близо до Тимишуара.

„Този фестивал се организира по линия на ЦИОФ и ние бяхме поканени от организатора Пую Монтанели. За първи път български ансамбъл бе поканен и се включи в този фестивал. Участвахме в 3 дефилета по улиците – първото беше на откриването на 11 август, а другите две на 15 август, когато домакините правят възстановка, с превъплъщение на Ана Лугожана. На сцената изнесохме 4 концерта с различни програми.

На сцената в Лугож

Представихме 12 танца, без да повторим нито един. Това разнообразие впечатли публиката, която ни посрещаше с много ръкопляскания. Получихме поздравление от кмета на града, който подчерта, че сме най-атрактивният състав на фестивала и нашата програма е била най-разнообразна. В делегацията на официалните гости бяха австрийският посланик в Румъния и кметовете на побратимени градове от различни държави, пред които децата на Дупница показаха нашите красиви хора. Имахме дефиле пред черквата на града. Концертите бяха по 3 часа и това, което ни направи впечатление, бе, че всички зрители стояха до края. Никой не излезе предварително, хората са много са възпитани. Впечатли ни също това, че преди освобождението от турско робство български хъшове са намирали убежище в Лугож. Това е 55-хиляден град, уреден много добре. Има 17 средни училища и 3 университета. По думите на местната управа безработицата там е сведена до 0”, разказа Воин Войнов. Популярният хореограф отбеляза още, че заедно с възпитаниците си на 15-и август по случай Голяма Богородица посетили църквата в центъра на Лугож. Освен това успели да разгледат музея на града.

Това е поредният успех на „Актавис”. Новото признание идва, след като на в края на юли, на 13-ия Международен фолклорен семинар в Пловдив хореографите и танцьорите от формацията преподаваха стъпките на нашенския фолклор,  а на 13-ия Международен фолклорен фестивал Сребърна пафта” в  Кюстендил бяха наградени със сребърна пафта и грамота . На 24 август ансамбълът ще вземе участие във фестивала „Йоаким Осоговски” в гр. Крива Паланка, Македония.