/ Обновена/Кюстендилци алармираха: Изчегъртаха изрисуваната с брези пешеходна пътека пред дома на Паунов, кметът ли прати хора да я заличат?

Борислав Станков: Не съм я рисувал аз пътеката, автор на други подигравателни колажи съм, тази пътека ми носи негативи!

Изрисуваната като брезова горичка пешеходна пътека пред кооперацията на кмета Петър Паунов бе изтъргана мистериозно през нощта, алармираха кюстендилци. Режисьорът Борислав Станков, който бе един от участниците в пресконференцията на гражданската инициатива „Спаси Кюстендил” в защита на парка, е автор на колажа, съобщиха от “Спаси Кюстендил” на официална пресконференция. Самият той се похвали пред ВЯРА с многобройни колажи, включително и този на пътеката. Станков присъства на нея и заяви, че е автор на серия колажи. По- късно се обади в редакцията и заяви: Не съм аз автор на тази изрисувана зебра, друг е, не знам кой, но тази пътека ми носи големи негативи. Настоявам всички да узнаят, че аз не съм рисувал тази пътека. Няма да кажа, какво мисля за пътеката. – изненадващо реагира Станков, които държа реч срещу кмета на пресконференция и обеща: Ще пратя всички останали колажи по темата “Паунов и горичката”, ще пратя официално писмо с ясна позиция, каза той във вторник, три- четири дни след публикуването на статията за творческите му дарби, но не го направи. Какви негативи му носи и какъв страх го тресе, Станков не пожела да уточни.

Кой изрисува пешеходната пътека на главната улица с брези и зеленина и написа „Оставете брезите”, като знак на подкрепа на горичката, която малко по малко пада под багерите на Сашо Малинов, за сега не става ясно. Явно всички са уплашени и стоят със свити сърца в очакване на отмъщение, коментират кюстендилци. Фирмата на Малонов „Рила” се е заела с проекта на община Кюстендил за 4,5 млн. лв. за преобразяване на Кюстендил, като идеята е на мястото на брезовата горичка пред галерията да се направи паркинг. Красвата рисунка на пътя остана само 1 седмица. Сутринта минувачи установили, че изрисуваната горичка е изчегъртана. „Явно Паунов е изпратил някой да я заличи. Пътеката е изрисувана точно пред дома му. Но дали кметът я е търкал, или е дело на някой друг, не може да кажем. Факт е, че изрисуваното го няма”, казаха кюстендилци.

Петър Паунов

Онзи ден от „Спаси Кюстендил” с неформалния координатор Ивайло Атанасов бе дадена пресконференция пред разорания парк, на която активисти изразиха възмущението си от отрязани здрави дървета и съсипването на природата в града. Юристът Любомир Иванов се закани, че ако Паунов пипне брезовата горичка, ще поведе кюстендилци с домати срещу общинската администрация.

Режисюорът Борислав е с жълтите панталони и отрича, че е превърнал зебрата в брезички пред дома на Паунов

Бившият ОбС шеф Севделин Атанасов призна, че хората се страхуват от местната управа и затова не смеят да кажат думата си. „Ние тук, в Кюстендил, живеем още във феодалния строй. Даже отиваме към робовладелски строй. Ние имаме една декада управление на кмета Петър Паунов и през тази декада кюстендилци нямат достъп до публичните институции. Всички институции са зависими от това каква е волята на кмета Паунов. Тук се управлява на принципа „каквото каже кметът”. Просто хората ги е страх”, твърди Севделин Атанасов.

В същото време около мястото на пресконференцията падаха дървета, работници, видимо неподготвени за безопасни условия на труд, разфасоваха заведения в парка, а общински охранители зорко следяха участниците в пресконференцията, без да обръщат внимание на нередностите, които се случиха на паркинга пред тях.