Осъден на заточение заради референдум в Русия

За организиране и призоваване към референдум журналистът Андрей Соколов беше осъден на 10 август от Московския Тверски районен съд на три и половина години заточение, което действащият наказателен кодекс в Русия нарича „изпращане в колония-поселение”.

Подобни и по-леки присъди получиха още четирима журналисти и активисти. Те са действали заедно със Соколов за предизвикване на национален референдум „За отговорно управление”. Идеята на осъдените е била да се направи национално допитване за отговорността на управляващите заедно със следващите президентски избори.

Утопичната идея за всенародно санкциониране на лошото управление чрез референдум беше квалифицирана като „екстремизъм“. Соколов е бил арестуван още през лятото на 2015 г. заради списван от него уебсайт, посветен на въпросната идея за референдум. Обвинението е решило, че сайтът може да се счита за продължение на организацията „Армия на народната воля”, която през 2010 г. правителството е поставило в черен списък като екстремистка.

По-вероятна изглежда обаче друга причина за арестуването му, а именно негови антикорупционни разследвания на управляващи.  От 2015 г. досега журналистическата колегия в Русия полага застъпнически усилия за освобождаване на Соколов. На заседанието на съда на 10 август негови колеги и приятели са се появили във фланелки с надпис „Запрет референдума — это экстремизм“ („Забраната на референдума е експремизъм“). Руски и чуждестранни медии разпространиха снимка на осъдения, носещ също такава фланелка. БиБиСи цитира думите на журналистката  Елизавета Осетинская по повод на присъдата: „Тъжно ми е за Саша, който един млад идеалист. Тежко ми е заради нашата безпомощност…“ Адвокатът на „екстремистите” е заявил, че ще обжалва решението на съда.