Симо Соколов от Петрич спря дъха с уникална носия на фестивала в Жеравна, прегърна се братски с организатора Христо Димитров от „Българе”

Симо Соколов от Петрич и основателят на фестивала в Жеравна Христо Димитров от „Българе”

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов с пищов в пояса: Така запазваме българщината и традициите

Фолклорният танцьор Симо Соколов от Петрич обра овациите с уникална носия на 10-ия юбилеен фестивал на фолклорната носия „Скок във времето” край котленското село Жеравна.

Симо Соколов бе невероятен в уникалната си носия.

Петричанинът се снима за спомен и с Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл “Българе”, които са организатори на събитието. „Чудесни българи, браво”, откликнаха като коментари в социалната мрежа техни последователи и приятели. Ангел и Ани окуражиха Христо Димитров: „Браво, Христо, бъди жив и здрав и продължавай да твориш, много сте красиви в тези забележителни носии”.

Андрей Новаков и съпругата му Татяна с носии от Пиринска Македония

Фестивалът бе открит със спектакъл, посветен на Шипченската епопея. Стотиците гости станаха свидетели на събития отпреди 140 години, разиграли се в местността Добромерица. Гостите останаха в захлас от пресъздадените батални сцени, ръкопашен бой, стрелби…

Цветан Цветанов

Перничанките Даниела Петрова и Даниела Илиева също внесоха невероятен колорит на празника с чаровното си излъчване и добро настроение.

Даниела Илиева на преден план

На Жеравна в носия се понесе и евродепутатът, младоженец от Благоевград – Андрей Новаков. Той доведе на събитието съпругата си Татяна и обясни, че двамата са облечени с носии от Пиринска Македония.

Цветан Цветанов от ГЕРБ, запасал пищов в пояса, заяви: „Фестивал като този в Жеравна е единственият начин да запазим българщината и традициите ни. Тук съм за девета година и отново съм запленен от невероятни емоции и атмосферата, която всички дошли създаваме заедно. Хиляди българи всяка година изживяваме Жеравна и се потапяме в бита на българина отпреди 150 години. Радващо е, че фестивалът се превръща в притегателно място и за стотици чужденци, които, облечени в традиционни български носии, се възхищават на българския дух”