Новоизграждащият се “Велбъжд” с две победи в контроли под ръководството на новия треньор Йордан Златев

Новия наставник на “Велбъжд”- Йордан Златев

Васил Русаков: Целта пред отбора е само една – връщане в Трета лига за следващия сезон. Никой от треньорите в школата не се съгласи да стане треньор на мъжкия тим

Отборите на “Велбъжд” и “Младост”

Футболният „Велбъжд”, който през този сезон ще играе в Четвърта лига – група „Осогово”, изигра две контроли под ръководството на новия треньор Йордан Златев. 45-годишният наставник е юноша на “Левски”. Работил с треньори като Петър Жеков, Григор Петков, Димитър Димитров, бил е на специализация при Георги Василев.

„Над 10 години работя във „В” група, в Югоизточната. Последно бях треньор на “Нови Искър”. „Велбъжд” има нужда от такъв специалист, който знае как се работи при такива условия. Всички отбори, тръгнали от нулата, са ме канили, защото виждат в мое лице човек, работил в тежки условия. Все пак това е „Велбъжд”, от град с традиции и голяма история и това ме амбицира още повече. Не познавам футболистите, информира ме помощникът Стоян Симеонов (треньор на вратарите). Всичко ще се решава в движение. Много малко време има до първия мач, това малко ме притеснява. Ще поканим Росен Танев – добър футболист, юноша на „Левски”, вътрешен халф и много разчитаме на него. „Велбъжд” трябва да се откроява в тази група”, заяви Йордан Златев.

Най-вероятно „Велбъжд” ще играе мачовете си от група „Осогово” само събота и кани отборите, на които ще гостува да играят мачовете в Кюстендил.

“Целта пред отбора е само една – връщане в Трета лига за следващия сезон”, каза президентът на клуба Васил Русаков. Той призна, че никой от треньорите в школата не е поискал да води мъжкия тим.

„Йордан Златев идва, защото никой от треньорите в школата не се съгласи да стане треньор на мъжкия тим. Футболисти на клуба са, учат в НСА и накрая няма на кой да разчиташ. Все още не е ясно и кои треньори, кои отбори ще водят в школата. Може би ще има размествания, да е за добро. Ще ги призова за повече работа. Доста средства се хвърлят, деца във Футбол 7, 9 и 11, ходим на София и накрая няма футболисти за мъжкия отбор, дори за старша възраст”, коментира Русаков.

„Не знам защо е толкова голяма злобата към „Велбъжд”. Този отбор не е мой, нито е на някои от предишните президенти. По принуда съм президент и от доста време помагам, от 2000-та година. Преди говореха, че съм тук, защото синът ми играе, племенникът ми, сега няма никой и пак помагам, да има нещо. Обадили сме се на много бивши футболисти, преминали през  школата на клуба и да не искат да играят за „Велбъжд”, за мен е доста странно”, допълни президентът на “Велбъжд”.

В изиграните две контроли, преди старта на сезона в Четвърта лига на 27 август, “Велбъжд” постигна победи. В първата победиха с 4:1 отбора – юноши младша възраст на клуба, с треньор Мартин Йорданов, а Йордан Златев изпробва различни футболисти и схеми на игра.

От миналогодишният отбор на „Велбъжд”, който изпадна от Трета лига, са останали само двама футболисти – Радостин Джогански и играещият пом.-треньор и вратар Стоян Симеонов. Във втората кюстендилския тим се наложи с 5:1 над „Младост” (Босилеград).

По две попадения, за воденият от Йордан Златев отбор отбелязаха Калин Стоянов и Иво Максимов и един добави Атанас Пенков. На вратата отново бе Кирил Кирилов. Това са и опитните играчи, които се завърнаха в родния си клуб. Новото старо познато име е това на Светлозар Момчилов.

„Велбъжд” ще изиграе още една контролна среща  преди старта на новия сезон в група „Осогово”. Техен съперник в сряда на стадион “Осогово” ще бъде новият тим „Динамо” (Дупница), създаден от фамилия Караколеви.

Първенството в Четвърта лига, група „Осогово” започва на 27 август (неделя). По новата програма, след отказа от участие на отбора на Коняво, „Велбъжд” гостува на „Струмска слава” (Търновлаг).