Персоналът на сръбското посолство изтеглен от Македония, подозират шпионска дейност

 

Президентът Александър Вучич подозира шпионска дейност

 

Персоналът на сръбското посолство е изтеглен от Македония заради разузнавателна дейност против Сърбия. Сръбските компетентни органи установиха и доказаха, че против институции на Сърбия е извършена разузнавателна дейност и по тази причина персоналът на посолството в Скопие е изтеглен, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от електронното издание на вестник “Блиц”.

Изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Скопие е свързано с отношението на Македония към приемането на Косово в ЮНЕСКО, според информация на агенция „Макфакс”.

Агенцията се позовава на неназовани източници, според които Белград имал информация, че Македония ще предложи като точка в дневния ред на ЮНЕСКО да се гласува за приемане на Косово в тази агенция на ООН.

Макфакс припомня и заплахите на сръбския външен министър Ивица Дачич, че ще даде отговор на евентуална подкрепа от Македония за Косово и ще преразгледа признаването на конституционното й име – Република Македония.

Република Македония развива приятелски отношения с всичките си съседни страни. Когато има чувствителни въпроси между двама наши съседи, правителството на Македония винаги се съобразява с интересите на държавата, базирани на принципите на добросъседство и развитие на регионалното сътрудничество, неутралност и ненамеса в споровете между държавите, се казва в съобщение на македонското правителство.

По отношение на гласуването за членство на Косово в ЮНЕСКО правителството на Македония ще има предвид позициите на мнозинството страни членки на ЕС, се добавя в съобщението.

Пред сръбското посолство в Скопие има редовна полицейска охрана и допълнителни части на специализираните полицейски сили „Алфа”.