Дяковските авджии откриха лова на пернати с водосвет, синът на председателя Божидар Данаилов – 2-годишният Георги, неотлъчно до баща си на излетите

Моменти от последния излет

 

Дружинката уцели по 9-10 пъдпъдъка, отец Паликарски освети бобения курбан 

С малко улучени пъдпъдъци ловците от дупнишкото село Дяково дадоха старт на сезона за отстрел на прелетен дивеч, разрешен от 10-ина дни. В дълго чаканата събота за откриването се събраха около 30 души. Традиционно за началото бе даден курбан. Заради богородичните пости чорбата бе бобена. За безавариен сезон и добра слука бе отслужен и водосвет от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Божидар Данаилов

„На откриването имахме слаба слука, но все пак улучихме по някой и друг пъдпъдък. Времето беше много топло, нямаше влага – заваля едва вечерта, а кучетата не могат да работят добре на горещините”, обясни един от ловджиите. „Жътвата беше рано, след това веднага изораха и затова птиците ги няма. На първия излет почти нямахме слука, но следващата събота и неделя имахме повече попадения. На лов бяхме аз, Борис Колчаков, Янко Младенски, Марио Бачев и Димитър Искренов. Улучихме по 9-10 пъдпъдъка”, допълни председателят Божидар Данаилов. Заедно с ловците е бил и синът на шефа на дружината – Георги, който е само на 1 година и 9 месеца.

Най-малкият ловец – Георги, е само на 1 година и 9 месеца

В района е разрешен ловът на пъдпъдък, гривяк, гургулица. „В списъка е и гугутката, но ние не я ловуваме”, уточнява председателят. Освен това обясни: ”Имаме малък план за отстрел. Що се отнася до популацията, среща се по някой и друг пъдпъдък. Можем да се похвалим, че като цяло Дяково е едно от местата на територията на ЛРД – Дупница, с най-много пъдпъдъци. Съсредоточени са около язовир „Дяково” заради влагата и росата. Примерно, ако ние имаме отстреляни 10-ина пъдпъдъка, в другите дружинки са по 3-4”.

В дружинката са близо 70 ловци, предимно млади хора, немалка част от които са до 30 години. Освен с техниката и всичко необходимо за успешен лов, разполагат и с ловна хижа. Намира се в района на язовира и тази година, след като ловците я ремонтирали, била осветена.