Посредничи ли Борисов между Анкара и Берлин?

Премиерът Бойко Борисов гостува на президента Реджеп Ердоган в Анкара на 13 юни

 Премиерът едва ли е имал амбицията да подобри отношенията между Турция и Германия или между Турция и ЕС, говори единствено за бежанци, граници и реадмисия

 

„Очевидно е, че посредническата роля на г-н Борисов се провали щом лидерите на двете страни си говорят по този начин“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция. Нинова смята, че състоянието на диалога между Турция и Германия е недопустимо в 21 век. По думите й трябва да се разговаря спокойно, а не да се разменят заплахи.

Права ли е обаче Нинова и за какво посредничество става дума?

Какво се случва между Турция и Германия напоследък?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова в петък турците в Германия да не гласуват на предстоящите избори през септември за трите основни партии, като ги окачестви като “врагове на Турция”.

22 германски граждани бяха задържани в Турция след опита за преврат миналата година, според германското външно министерство. Девет от тях все още са в турски затвори.

В края на миналата седмица в Испания по искане на Анкара за кратко бе задържан германският писател от турски произход Доган Акханлъ.

Във връзка с арестите на германски граждани канцлерът Ангела Меркел критикува неспазването на правата и свободите в Турция. Тя стои зад евентуално възпиране на разширяването на митническия съюз между Германия и Турция.

Намесата в предизборната борба, както и исканията за екстрадиция на предполагаеми политически противници са неприемливи, каза днес австрийският еврокомисар Йоханес Хан, който отговаря за разширяването. Той призова да се втвърди подходът на ЕС към Турция.

За какво посредничество говореше Борисов?

Борисов едва ли си е имал амбицията да подобри отношенията между Турция и Германия или между Турция и ЕС. Говори само за бежанци, граници и реадмисия…

Към момента няма натиск към българската граница и това се дължи на споразумението, което бе подписано между Турция и България. Усилията, които положи Турция, са похвални, защото така бежанският поток бе задържан далече от границите и опазихме границата, която е не само граница на България, но е и външна граница на Европа, каза в средата на юни в Анкара Борисов.

През юни той се озова в Анкара непосредствено след визити в Париж и Берлин. В германската столица Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и заяви, че е готов да посредничи за подобряване на отношенията на Анкара с Брюксел.

След срещите в трите столици външният министър Екатерина Захариева заяви, че канцлерът Ангела Меркел наистина помоли премиера Борисов да е мост и посредник в преговорите с Турция за бежанците. И добави, че споразумението между страните-членки на ЕС и Анкара за удържане на бежанската вълна е намалило с 82% натиска върху България.

“Премиерът се чува доста често с редица европейските лидери, включително с г-жа Меркел… Но с Ердоган са приятели, да, и това е добре. Във външната политика е много важно да имаш добри отношения, независимо дали имате различия.”

Захариева подчерта, че Европейският съюз и в частност Германия наистина разчитат на добрите отношения на Борисов и на България с Турция.

Тогава министърът ни не се съгласи, че турският президент извива ръцете на Европа и изтъкна колко тежко е да имаш на своя територия 3 млн. мигранти. Външният министър дори заяви, че Ердоган е бил изключително мек към Европа в разговора си с Борисов.