Важна новина! МБАЛ – Самоков насочва пациенти към Специализираната онкоболница без допълнително заплащане, д-р Ковачка: Искаме да облекчим болните и да подобрим качеството на обслужване

Пациенти от самоковската болница може да получават качествени консултации и помощ в „Специализирана болница за активно лечене на онкологични заболявания“ ЕООД – София област.

Това стана ясно на среща между лекари от болничното заведение и управителя на МБАЛ – Самоков, д-р Красимира Ковачка. Срещата бе във връзка с насочването на пациенти с онкологични проблеми към съответната болница. Всички те ще бъдат насочвани с направление №3 и до №7 без допълнително заплащане, като ще могат да ползват услугите на болницата. По този начин пациентите с диагностицирани онкологични заболявания ще бъдат облекчени, пътят за тяхното лечение – съкратен.

Участие в срещата взеха общопрактикуващите лекари от Самоков, началниците на отделения в болницата и лекари специалисти. „Поводът за срещата е да се създадат контакти и съответно по-добри възможности за медицинско обслужване на пациенти, които ни търсят при онкологични заболявания или съмнения за такива. Често пъти пациентът се обръща към нас, като не всеки може да си позволи скъпо лечение. Има пациенти, които искат ние да ги насочим и да ползват услугата в определени срокове. Ние можем да ползваме възможностите на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Поканила съм директора й д-р Диана Йорданова, специалиста им по химиотерапия, както и главната сестра Росица Стоянова, за да може да осъществим този контакт и при нужда да ползваме техните консултации и услуги. Често пъти ни се налагат такива консултации и за ТЕЛК, като те може да се осъществяват и там“, обясни д-р Красимира Ковачка. Тя допълни още: „Това е една грижа за пациентите на община Самоков и дано в тази съвместна дейност всички да усетим облекчение. Целта е да допринесем за подобряване качеството на обслужване на нашата територия“.

Директорката на онкоболницата д-р Йорданова поясни, че се цели съкращаване на пътя за предоставяне на медицинска помощ на онкоболните пациенти. „Идеята на срещата е да ви запознаем с възможностите на лечебното заведние като болнична и извънболнична помощ, като създадем контакти между специалистите. Искаме да облекчим пациентите при насочване на химио и лъчетерапия. При нас се съхранява и регистърът за ракови заболявания. Осигурени са 30 химиотерапевтични легла“ поясни д-р Йорданова. За нея колегите й споделят, че е изключително отдадена на професията си и е много амбициозен мениджър, стремящ се лечебното заведение, което ръководи да дава качествена медицинска помощ на онкоболните. Лекарите от Самоков бяха много активни по време на срещата и задоха въпроси, свързани с предоставянето на медицинското обслужване. Медицинското обслужване в Специализираната болница за онкологични заболявания е безплатно за осигурените лица, а за неосигурени е по цени на Здравната каса. Целият екип на МБАЛ-Самоков лично благодари на д-р Красимира Ковачка и на онкоспециалистите от София за ползотворната среща.