Родители на път да съдят полицията в Дупница: Васил Василев от Джерман: Катаджиите Георги Соколов и Владимир Харизанов съсипаха нервите на семейството ми! Според теста им съм шофирам с 3 вида дрога, чист съм

Васил Василев
  • Удариха ме с акт за 50 лв., нито пия, нито пуша, резултатът от кръвната проба е отрицателен, кълне се 21-годишният младеж
  • Майката и бащата Анастасия и Цвятко Димитрови 3 месеца били спирани нонстоп за проверка и тествани за алкохол, жалва се Васил
  • Полицейският шеф на Дупница Б. Динев: Приключваме случая, родителите са в правото си да заведат дело, но и униформените имат право да го тестват в полицията, а не на място

 

Полицаите Георги Соколов и Владимир Харизанов съсипаха нервите на семейството ми. Заведоха ме в дупнишкото управленние за тест за наркотици, който излезе положителен за 3 вида дрога, при положение че не употребявам упойващи вещества.

Борислав Динев

Нито пия, нито пуша. С това оплакване дойде в редакцията на в. „Вяра” 21-годишният Васил Василев от дупнишкото село Джерман. 3 месеца след теста с „Дрегер Драг чек 3000” са готови и резултатите от кръвната проба. Според прокурорското постановление, което Васил получил вчера с подписа на прокурор Олга Смилянова – резултатът за дрога е отрицателен. Той и семейството му заявиха, че обмислят да съдят полицията. Майката на Васил – Анастасия Димитрова, която работи в белгийска фирма в Джерман, и баща му Цвятко Димитров, който е безработен, са правили консултации с известния адвокат Марин Марковски за завеждане на дело. 

Случаят е от 27 май. Васил шофирал беемве на познат, което взел за абитуриентската на приятелката си. Разказва, че решил да го покара няколко дни и не го върнал веднага след бала.

Спрян е за проверка от катаджиите в района на хранителен магазин от голяма верига. Написан му е акт за 50 лв., защото говорел по телефона. Привикан е в полицията и за тест за наркотици. Ето какво разказа Васил: „На 27 май бях спрян за проверка от полицаите Георги Соколов и Владимир Харизанов. Съставиха ми акт, с който аз напълно се съгласих, защото говорех по телефона, докато карам. След това ме заведоха в полицията за полеви тест за наркотици, въпреки че не съм ги провокирал с нищо. Аз съм на мнение, че такъв тест трябва да се направи на място и не беше редно да ме водят в полицията. Тестът се оказа положителен за 3 вида дрога – амфетамин, метамфетамин и кокаин. Полицаите твърдят, че досега в полеви тестове грешка не е допускана. След това в двора на управлението ме тестваха за алкохол, като резултатът беше 0,00. В присъствието на Георги Соколов в Спешния център на Дупница ми направиха и кръвна проба. 3 месеца нямаше резултат, но на 23 август получих писмо от прокуратурата, в което се твърди, че в организма ми не са намерени никакви упойващи вещества и медикаменти. През 3-те месеца, докато чаках резултатите обаче, автомобилите на семейството ми бяха спирани от различни служители на КАТ за проверка през 2-3 дни. Постоянно ги тестваха за алкохол през 2-3 часа. Нямам обяснение за случилото се, вероятно се дразнят, че карам хубава кола. Преди шофирах джип и усещах в полицаите по-различно отношение към мен”, разказа Васил. Той вади хляба си в чужбина, но от известно време е в България, тъй като нямало работа. Васил обясни още, че в медиите е излязло съобщение от полицейския бюлетин за неговия случай, в което се споменава, че 21-годишен младеж от Джерман е заловен да шофира дрогиран. Според Васил това е навредило на репутацията му. „Нямам криминално досие, не съм престъпник, не съм регистриран за криминални прояви, не пия, не пуша, не вземам наркотици, резултатите от кръвната проба са отрицателни”, твърди Васил. Той призна, че преди това му е съставян акт за шофиране без колан и за затъмнени стъкла, но си ги бил платил и нямал задължения към КАТ.

„Свързахме се с адвокат Марковски и смятаме да заведем дело. Синът ми не употребява наркотици”, категорична е майката Анастасия.

Потърсихме за коментар началника на полицията в Дупница Борислав Динев, който заяви: „След като резултатите от кръвната проба са отрицателни, ще му бъдат върнати документите и случаят ще бъде приключен. Родителите са в правото си да заведат дело, поведението им е нормално. Всяка майка ще защити детето си, независимо дали приема или не наркотици. Полицаите имат право да го заведат в полицията, за да му направят тест за наркотици, има различни видове тестове, така че може да му се направи в сградата на полицията, а не на място. Възможно е резултатът от кръвната проба да отрицателен, ако между приема на наркотици и направата на теста е минало време”, коментира Динев.