Перник на челно място по онкоболни! Кметът Церовска договори специализирани грижи за местни пациенти в СБАЛОЗ с направление от личния лекар

 

306 са регистрираните пациенти със злокачествен заболявания през 2017-а, каза директорът на РЗОК – Перник, д-р Магдалена Христова

С направление от личния лекар всеки здравноосигурен перничанин ще може да получи комплексна грижа от онкоспециалист в „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания – София област“ ЕООД (СБАЛОЗ). Това беше обявено на работна среща в община Перник от управителя на специализираната болница д-р Диана Йорданова пред директори и представители на здравни заведения в областта. Инициативата за срещата идва след разговор на кмета д-р Вяра Церовска със специалистите от СБАЛОЗ, които да представят информация относно високоспециализирана онкологична помощ, извършвана по реда на Здравната каса в здравното заведение.

„Злокачествените заболявания представляват важен и винаги актуален социално значим проблем, поради което вниманието на обществото е приковано към всяка една дейност, свързана с тяхното лечение. Д-р Диана Йорданова представлява една болница, която може да помогне за решаването на проблема“ – допълни кметът Вяра Церовска и не скри, че е горда от факта, че д-р Йорданова е лекар от Перник.

Според предоставената статистика пpeз 2016 г. oнĸoбoлнитe в Πepнишĸo ca били 4 511, ĸaтo 464 са нoвooтĸpититe cлyчaи. 120 са се разболели oт paĸ нa xpaнocмилaтeлнитe opгaни, 57 са регистрираните пациентки с онкологични заболявания на женските полови органи, с десет по-малко са пациентите с проблеми на мъжките полови органи. По думите на д-р Йорданова имa бyм нa oнĸoлoгичнитe зaбoлявaния в цялата страна, които трябва да бъдат овладени, a oблacт Πepниĸ заема чeлно място.

„Статистиката понякога е неточна, защото се обработва много голям набор от документи и тук се къса връзката с регистъра“, посочи д-р Йорданова.

По данни на директора на РЗОК – Перник, д-р Магдалена Христова през 2017 година са регистрирани 306 пациенти със злокачествен заболявания, 131 са със злокачествени образувания на простата и 36 са тези със злокачествени заболявания на бъбреците.