Ловците в Кюстендилско пуснаха 300 яребици в полето, шефът на ЛРС Венко Калинчев: Платихме 3600 лв.

Венко Калинчев

 

300 яребици разселиха в сряда (24 август) в Кюстендилско. „От ЛРС-Кюстендил раздадохме по 20 птици на 15 ловни дружинки, намиращи се в полския район. Това са сдруженията в Трекляно, Драговищица, Долно село, Лозно, Коняво, Таваличево, Четирци, Друмохар, Граница, Раненци, Савойски, Невестино, Пелатиково, Ваксево и Стредалово. Яребиците са в добро състояние, одобрени бяха от представител на ветеринарната служба. Птиците са 90-дневни. Доставихме ги от стопанство в Сливен, бройката струва 18 лв. От дружеството платихме 3600 лв., като част от разходите се поемат от НЛРС по програма”, съобщи ръководителят на сдружението Венко Калинчев.

Това е второто тазгодишно разселване на яребица на територията на ЛРС-Кюстендил. През февруари в ловните полета на част от дружинките са пуснати около 300 пернати от този вид. „Яребиците бяха укрепнали и успешно се вписаха в природата”, каза Калинчев.

Шефът на дружинката в Коняво Кр. Кирилов и синът му се надстрелват с още 9 отбора

Състезание „Татко и аз” готви ЛРС-Кюстендил. Надпреварата предвижда участие на отбори от по двама души – баща и син, майка и син. Насрочена е за 2 септември и първите мераклии за участие вече са се записали. Сред тях са запалените ловци Красимир Кирилов – председател на дружинката в село Коняво, който ще се състезава заедно със сина си Георги, Иво Мазнев от Таваличево, чийто съотборник е синът му Красимир, баща и син Йосифови – Атанас и Тошко от Пелатиково. Броят на изявилите желание досега е 10.

„Искаме ловците да покажат своето майсторство на децата си. Това ще е и една тренировка преди откриването на лова на едър дивеч”, обясни ръководителят на сдружението Венко Калинчев.