Зъболекарят Кирил Петков написа книга за дупнишкото село Дяково, призна: Родната ми махала Кукая е рай за дълголетници, но къщите се рушат, а дворовете буренясват

Д-р Кирил Петков

 

В махалата живеят 4-ма, гонещи столетие – Йорданка (Данушката) Михайлова Фалина, Руска Димитрова Боюклийска, Симка Николова и д-р Кирил Петков

Дългогодишният дупнишки стоматолог д-р Кирил Петков написа книга за родното си с. Дяково. В 13 страници авторът е събрал факти и свои спомени от миналото на махала Кукая, описал е местностите, родовете, по-известните хора от отделни фамилии. В махалата, чието име според автора идва от многото птици, гнездящи на това място и главно от кукувицата, са живели и сега има доста дълголетници, забелязва стоматологът. И сега там живее най-възрастната жителка на селото – Йорданка Фалина. „Махалата от здравословна гледна точка предлага много предимства и възможности за дълголетие. Ако приемем хората, навършили 90 г., за дълголетници, Георги Малинов Мацов почина на 94 г., Малина Сотирова Петкова почина на 92 г., Радка Маринчова почина на 91 г. Те са известни и познати от недалечното минало. Понастоящем в махалата живеят четирима дълголетници – Йорданка (Данушката) Михайлова Фалина, на 97 г., Руска Димитрова Боюклийска, на 92 г., Симка Николова, на 90 г., и д-р Кирил Петков, на 90 г.”, четем в изданието.

Докторът е категоричен, че с това място са свързани много достойни хора, изявени в професията си или обществото. „Аз съм възрастен човек и знам много неща, които искам да се съхранят като спомени. Тази махала е дала на България много достойни хора”, каза д-р Петков. В книжката си е отбелязал, че трима от живелите в миналото в тази махала са били кметове на Дяково и това са Захари Мацов, Велин Петков (1914-1918 г.) и Благой Колчаков (1950-1954 г.). Зъболекарят е посочил имената на 12 учители, сред които 4-ма висшисти. Любопитна подробност е, че има и доста лекари с корени от тази махала, повечето от които са от рода на Кирил Петков. Изброил е имената на 7 лекари – д-р Георги Терзийски, д-р Малина Петкова, д-р Захари Попов, д-р Йорданка Тонева, д-р Жана Домишлярска, както и своето име. Освен медиците са споменати и двама фармацевти, един фелдшер, три медицински сестри, трима инженери, четирима изявени служители в БДЖ, четирима икономисти и специалисти по земеделие, четирима висшисти с правно, филологическо и спортно образование, сред които треньорът и вратар на легендарния ФК „Марек” – Пламен Младенов. Сред висшистите са и двама журналисти. В миналото е имало и много кадърни майстори, част от които също са споменати.

„Днес наблюдаваме печалната картина на природата и живота в махала Кукая с 1/10 от населението (75 човека). Тук се отглеждат 10-15 овце от Иван Данаилов, 5-6 кози от Кирил Колчаков, 10 крави от Иво Ив. Попов, 2 крави от Стефан Велинов. Ливадите, градините и част от дворовете са обрасли в бурени. Само на няколко места се виждат обработени зеленчукови градини. Може би 1/3 от къщите са пред разруха, с отворени и счупени прозорци и врати”, споделя Кирил Петков. В изданието са публикувани снимки на някои сгради в района, сред които останките от воденицата на дядото на зъболекаря, първият хан в селото, няколко стари къщи, заведението „Орехите” на Асен Петков, намиращо се до гл. път Е-79.

Кирил Петков е роден на 10.08.1927 г. и израснал в махала Кукая. Медицинската си практика започва през 1952 г. като участъков зъболекар в Дяково. След това работи като стоматолог в Дупница и Бобов дол. Над 30 години е завеждал денталния кабинет във вече закритата болница в Бобов дол.

Стоматологът живее в Дупница, но редовно посещава родната си къща в Кукая, за която казва, че обича безгранично. Пътува и до вилата си в Сапарева баня, която е построил сам по времето на социализма. Въпреки възрастта си не спира да работи – продължава да поддържа малка градина в двора на дома си в Дяково. Годините не му пречат сам да шофира колата си. Практикува и професията си – все още прави пломби и извършва хирургически интервенции на пациенти.

Това е третата книга на Петков, една от които е със съставени от него кръстословици. Кирил Петков сътрудничи на няколко издания, предимно за хора от третата възраст.