Дъщерята на Цветан Василев с мярка за неотклонение в Сърбия, сръбски полицаи: Нещо странно се случва в България

 

Радосвета Василева с майка си и баща си – Антоанета и Цветан Василеви

 

Дъщерята на Цветан Василев – Радосвета Василева, е била задържана за кратко в Сърбия и освободена с мярка за неотклонение. Това съобщи самата тя в блога си.

Василева пише, че преди дни е отишла в Белград за рождения ден на баща си – 12 август, и сама отишла в полицията, за да се регистрира като чужд гражданин, както изисква местното законодателство. От полицаите разбрала, че е издирвана от България с Червена бюлетина на Интерпол и се налага да я задържат. След като сръбските власти получили потвърждение от София, че са задържали правилния човек, случаят бил разгледан от сръбски съд, който я освободил да се прибере при родителите си, но й наложил мярка за неотклонение.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че е издадена международна заповед за арест на Василева, след като й беше повдигнато обвинение за пране на 2,6 млн. лева – дарени от баща й.

Според нея това е станало, след като баща й потърси помощ от американското правителство по закона “Магнитски”.

„В примитивен пристъп на ярост във връзка с жалбата по закона „Магнитски“ българските корумпирани власти директно ми издадоха Червена бюлетина на Интерпол и се захващат с мегафалшификация, за да защитят действията си. За да се появи Червената бюлетина на информационна система на Интерпол на 14 август 2017 г., това означава, че документите са пратени няколко седмици по-рано. Моето шесто чувство ми казва, че това е станало на 3 август 2017 г. – точно когато излезе първото съобщение за закона „Магнитски“, пише още Василева, която подчертава, че е доктор по право, който се занимава с научна дейност от пет години насам.

От блога й става ясно, че тя е завършила образованието си в Лондон и живее там.

“На 14 август 2017 г. българските адвокати на баща ми ми се обадиха, за да ме информират, че прокуратурата ме е обвинила в пране на пари, защото през 2013 г. баща ми ми е дарил пари, с които съм си купила апартамент във Варна, и е трябвало да знам, че баща ми е престъпник. Почти същото обвинение като на майка ми – абсурдно и в нарушение на презумпцията за невинност. Моят баща няма осъдителна присъда до ден днешен. Освен това България е единствената държава в Европейския съюз, в която повдигането на обвинение не подлежи на съдебен контрол. Има и осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека срещу България точно по тази причина”, допълва дъщерята на бившия собственик на КТБ.

Според нея е конфликт на интереси, че е обвинена от същия следовател, повдигнал обвинение и на майка й. А “още по-позорно” е, че й е издадена заповед за задържане за 72 часа и въпреки че много добре знаят, че не живее в България, са пъхнали призовка да се яви на 7 август под вратата на празния апартамент на родителите й в София. Заповедта за арест е издадена, защото не е уважила именно тази призовка. По думите на Василева това е класически пример за нередовно призоваване и злоупотреба с право. Тя видяла документа преди два дни и в него дори не пишело за какво е призована. Мафията много е бързала, заключава тя.

“Бях изплашена до смърт, но и бях дълбоко впечатлена от човешкото лице на сръбските власти. Полицаите, които ме арестуваха и ме откараха в сръбското бюро на Интерпол, ми казаха: „Не изглеждаш като престъпник. Всичко ще е наред“. Служителите на сръбското бюро на Интерпол бяха доста озадачени какво се случва. Чух ги да шепнат на сръбски: „Първо бащата, после майката, сега дъщерята… Нещо странно се случва в България“, пише още Василева.

Преди два дни българският съд отказа да се занимава с нейната жалба срещу заповедта за задържането й, защото била преждевременно подадена и разглеждането й било безсмислено. Мотивът е, че тя все още не е арестувана.