Кметът на община Сандански Кирил Котев приява от място „Тръгнало ми лудо младо на Солунски пазар“ с емлематичните санданчанки Анабел и Дарина Дамянови и едва дочака края на концерта, за да връчи специалната награда на двете сестри.

При голям интерес и с препълнен Летен театър премина първото издание на фестивала за изпълнителско изкуство на песни от македонска фолклорна област „Детски Пирин Фолк“. Над 2 000 души бяга гостите на фестивала.В надпреварата участваха 20 изпълнения, които бяха оценявани от 7-членно фестивално жури с председател доц. д-р Георги Петков и членове: Надежда Захариева, Кирил Котев, Димитър Христов, Милан Завков, доц. Венци Димов, Кирил Иванов.
Всички деца се представиха подобаващо вокално и изпълниха сцената с визията и сценичното си поведение. Но най-добрите според журито бяха трима.
III награда – Ивона Георгиева с изпълнение на песента „Гуйгу ле, Гуйгу юначе“;


Втора награда получи Василиа Петрова с изпълнение на песента „Ибиш ага“, тя от три години пее в класа по народно пеене в музикална школа към НЧ ”Братство 1869” – гр. Кюстендил, с ръководител Адела Харалампиева. На 14 години е, учи в ПГИМ „Йордан Захариев”-  Кюстендил.


I награда грабна Донко Марков с изпълнение на песента „Катил Георги“. „Донко е завършен народен изпълнител“- каза Володя Стоянов. Великият изпълнител завладя публиката със великолепни изпълнения.

Телевизионните зрители присъдиха своята награда на Михаела Манчева от гр. Банско с песента „Я съм се напременило“.


Танцовият съпровод бе от местните състави „Празник“, „Македонци“ и „Гайтан“.
Освен децата на първия Детски Пирин Фолк, сцената в Сандански посрещна и емблематични изпълнители от 25-годишната история на фестивала. Бурни аплодисменти и малко носталгия събраха Васко Лазаров, Илиян Михов-Баровеца, Алисия и Ванеса, Радостина Паньова и Володя Стоянов – Воеводата, който връчи и статуетката за голямата награда.

Снимка на ПИРИН ФОЛК - Pirin Folk Сандански.
Снимка на ПИРИН ФОЛК - Pirin Folk Сандански.
Снимка на ПИРИН ФОЛК - Pirin Folk Сандански.
Снимка на ПИРИН ФОЛК - Pirin Folk Сандански.

На „Детски Пирин Фолк“ емблематичната песен, с която започва всяко издание на фестивала вече 25 години, се изпълни от внука на един от легендарните изпълнители от историята му – Георги Гоцев. 6-годишният малчуган, който носи името на известния си дядо, открие фестивала. До него на сцената застанат 8-годишната благоевградчанка Йоана Левчева и Духов оркестър – гр. Сандански. Георги Гоцев- младши смая аудиторията с песента „Прошки“.

„Искаме да покажем как любовта към музиката се предава от поколение на поколение и докато тази връзка е жива, ще я има и новата авторска македонска песен! Отново залагаме на силно местно присъствие от Сандански и региона!“, сподели директорът на фестивала Ненчо Касъмов.

Хореографиите на конкурсните песни в „Детски Пирин Фолк“ са поверени на Общински танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев от Сандански, както и на Фолклорни танцови школи „Македонци“ с ръководител Ралица Занчева.

На 26 и 27 август танцовата хореография се поема от Ансамбъл „Чинари“ с художествен ръководител Асен Павлов.

Специално за зрителите на място в Летния театър на Сандански има и подгряваща програма. В нея взеха участие със свои изпълнения още благоевградския Танцов клуб „Ритмика“ с ръководител Асен Колев и Ансамбъл за народни песни „Китка Шарена“ при читалище „Просвета“ с. Катунци с ръководител Евтим Зайков.

На юбилейното XXV-то издание на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански на сцената като водещ бе Николай Николов от Дупница. Той е водещ на десет издания на фестивала „Пирин фолк“. Първото му качване на сцената е през 2005 година. „Времето е пощадило само нас, водещите“- разсмя публиката Ники.

„Благодарение на годините, в които се занимавах отблизо с „Пирин фолк“, успях да направя чудесни приятелства с много от изпълнителите. Радвам се, че всяка година фестивалът се променя и търпи развитие, но запазва основната линия и цел – да представя авторски песни на фолклорна македонска основа с темите и героите, които продължават да вълнуват публиката и зрителите. За първа година ще работя с екипа на директора Ненчо Касъмов и съм изключително поласкан от получената покана“, споделя Ники Николов. Като водеща застана още едно познато и обичано лице – Даниела Колева. 

Please follow and like us: