Чуждестранни туристи мамят властите у нас, целта е получаване на удостоверение, за да ги компенсират застрахователите в родните им страни

Полицията на Бургас е разкрила опит за измама от страна на чуждестранни туристи, твърдящи, че са обрани. Съобщението е на литовския информационен портал Penki.lt.

На 9 август норвежка туристка заявява на полицията, че фотоапаратът и видеокамерата й са откраднати. Но при проверката на летище Бургас, откъдето туристката е излитала от дома си, камерата и фотоапаратът се оказват в багажа й.

На 13 август холандски турист съобщава за откраднати фотоапарат, слънчеви очила и ръчен часовник. Предметите са открити при проверката на багажа му на летището.

В МВР-Бургас съобщават за продължаваща порочна практика от страна на чуждестранните туристи, съобщаващи за откраднати ценни вещи за получаване от РУ на полицията на удостоверение, по които застрахователните компании в родните им страни връщат сумата на откраднатото.

Характерно е, че чужденците съобщават за кражбата дни преди заминаване, за да може полицията да има малко време за разследване на инцидента. Затова вече от няколко години насам при съмнение пограничната полиция на летищата се уведомява, а тя от своя страна щателно проверява багажа на подалите сигнал за кражба.