ДНК уличава Иван за убийството на Никол, остава в ареста

15-годишният Иван Иванов отказа да говори пред медиите в съда.

 

Бащата на Никол: Убийството й е планирано, искал е да се докаже пред съучениците си, че можел да бъде мъж

 

Апелативната прокуратура в Бургас обяви в съда, че по ножа, с който е намушкана 11-годишната Никол, и по телефона й е открито ДНК от задържания Иван Иванов.

Защитата на 15-годишния младеж вчера обжалва постоянното задържане, което му наложи Окръжният съд миналата седмица, и настоя за по-лека мярка – домашен арест. Съдът обаче прецени, че той трябва да остане зад решетките, защото доказателствата сочат, че той е извършил жестокото престъпление.

“Очакваме съдът да потвърди решението на окръжните магистрати и да го остави в ареста. Има ДНК експертиза, според която е намерено ДНК от Иван по оръжието и вещите на пострадалата, по-точно по мобилния й апарат. Всички доказателства са приложени по делото”, каза преди решението прокурор Георги Ханджиев. Той допълни, че все още се чакат кръвните проби за алкохол и наркотици, но по делото няма приложени материали, които говорят за открити наргиле или някакви наркотици.

Ханджиев каза още, че телефонът на момиченцето е бил открит в контейнер, до който Иван завел полицаите. Ножът, с който е извършено убийството, пък е бил хвърлен на четвъртия етаж в блока. „Има свидетели, които са видели Иван на това място”, посочи прокурорът. Има свидетели, които са видели момчето в района на бл. 108 в деня на убийството – 20 август, подчерта още прокурорът. Той уточни, че е назначена съдебнопсихиатрична експертиза.

“Събрани са всички възможни доказателства за степента на интелектуалното му развитие и за здравословното му състояние. Взети са данни и от личния лекар на Иван”, каза Ханджиев.

Още миналата седмица служебният адвокат на младежа заяви, че неговото развитие е като на 10-годишен, а майката уточни, че той има специални образователни потребности и учи с ресурсен учител. Според нея синът й дори не можел да си служи с нож и се налагало тя да му реже салам. Вчера баща му заяви в съда, че Иван отрича да е убил момичето.

По-рано бащата на Никол Любомир Йончев коментира, че според него убийството е било планирано. Той определи като „пълен абсурд” твърденията, че причина за убийството е спор къде Никол и 15-годишният Иван, задържан за престъплението, да пушат наргиле.

Бащата настоява за доживотен затвор за извършителя.

„Това си е било планирано убийство, човекът е адекватен, всичко е направил както трябва. Доколкото разбрах от съседите, той живее на 300 метра от блока, убива я, взима си вещите и се прибира в тях”, каза Йончев по bTV. По думите му Никол и Иван са си писали от 2 седмици, а 15-годишното момче е проучило предварително слабите места на дъщеря му, питал я е какво обича да прави.

„Не знам как я е подлъгал да отиде от центъра до „Меден рудник”, коментира бащата. „Проучил я е, поканил я е, а тя се е вързала, защото е наивна”, допълни той.

Според него случилото се е „лош момент и лош късмет с неподходящ човек”.

Според бащата 2 часа преди убийството Иван е разговарял с друго момиче, според което той е бил абсолютно адекватен, нормален и спокоен. Любомир Йончев не вярва и на твърденията на семейството на Иван, че той дори не може да борави с нож. В България е традиция, когато някой направи нещо, да изкарат, че психично не е добре, заяви Йончев.

„Искал е да се докаже пред съучениците си, че можел да бъде мъж, бил малтретиран в училище, бил податлив на мнение. Явно е взел изкупителна жертва”, каза още Йончев.

Бащата отрече да е заплашвал семейството на задържания Иван.

„Някой ще ми върне ли Никол?”, попита той.