„Ислямска държава“ прави своя база в Босна?

 

Ще я ползват за подготовка на атаки в Европа, там джихадистите имат много поддръжници, предупреждава Милош Земан

 

“Ислямска държава” може да създаде своя база на Балканите. И по-конкретно в Босна и Херцеговина. За това предупреждава чешкият президент Милош Земан. Според него след поражението на джихадистката групировка в Сирия и Ирак, което изглежда все по-близо, терористите могат да създадат база в Босна. Която ще бъде трамплин за нови терористични атаки в Европа, заяви Земан в интервю за телевизия “Blesk”.

“В допълнение, ислямистите ще се активизират в Афганистан, където имат по-голям шанс за успех”, подчерта той. Според него, в Босна джихадистите имат много поддръжници. Ако прогнозите му се сбъднат, европейските държави ще трябва да реагират на нова терористична заплаха. “Трябва да се преговаря с лидерите на Босна и Херцеговина за това как да се намали опасността от терористична база в страната”, посочи Земан. По думите му, с този въпрос трябва да се ангажира Съветът на Европа.

Наскоро се появи информация, че хора от редица арабски държави са започнали много по-често да посещават Босна и Херцеговина. Броят им е нараснал неколкократно спрямо предходните години. Освен това доста араби са закупули имоти в страната. На места дори са се формирали арабски квартали. Засега обаче не е ясно дали това има нещо общо с тероризма и радикалните групировки като “Ислямска държава”.