Туристи в сигнал до в. „Вяра”: Обновената за 5 000 лв. спирка „Кариерата” по жп линията Радомир – Кюстендил се руши, от кметството на Паунов нямали ангажимент за поддръжка, защо се харчат пари на вятъра?

Обновена по европейска програма за над 5 000 лв. спирка Кариерата по жп линията Радомир – Кюстендил тъне в бурени, сградата се руши, защо се хвърлят пари на вятъра и защо обектът е зарязан в плачевно състояние, сигнализираха във „Вяра” туристи.

Те попитаха още защо се дават пари за обновяване на спирка, която вече не функционира. „В някои туристически сайтове спирка Кариерата е отбелязана като изходен пункт за поход до пещерата на св. Иван Рилски край с. Гърбино. Когато се качихме на влака обаче, се оказа, че спирката е закрита преди повече от година. Наложи се да слезем на Скакавица, което удължи похода ни значително, оплакаха се туристите пред в. „Вяра”.

Проверка на място показа, че по европейската програма за околната среда (пилотна мрежа от малки защитени територии за видове от българската флора) в периода 2010-2013 г. територията на спирката е изцяло обновена. За това указва и специална табела с изпълнителите на проекта – Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, със съдействието на РИОСВ – Перник и местната общност на с. Полска Скакавица, което е на територията на община Кюстендил. Причината – само в този район вирее растението скална метличина, което е защитен вид. В периметрите на проекта са ремонт и обзавеждане на помещението на спирката, изграждане на чешма и облагородяване на района край спирката. Общата стойност е над 5 000 лв. Оказва се, че само няколко години след това Български железници – Пътнически превози, зачерква спирка Кариерата от действащите. Районът тъне в бурени, сградата е със зейнала врата и изпочупени прозорци, течовете по стените показват, че скоро и покривът ще рухне. Чешмата с форма на скала е пресъхнала, самата тя едва се забелязва сред бурените. Единствено оцеляла в помещението е голяма туристическа маса. Виждат се и опити на туристи с подръчни средства да запазят помещението от дъждове и снегове – на изпочупения прозорец е метнато покривало, вратата е снабдена с резе от типа „направи си сам“.

„За какво се харчат пари на вятъра?”, възмутиха се туристите, които не успяха да слязат на спирка Кариерата и стигнаха до нея пеш – минавайки през един от най-дългите тунели – № 4, по жп линията Радомир – Кюстендил.

От общинската администрации на кмета Паунов в Кюстендил обясниха, че те нямат ангажимент към поддържането на обновената някога спирка. От жп гара Кюстендил препратиха за коментар по темата към централното управление. Оттам отсякоха – спирката е закрита заради липса на пътници, не поддържаме неефективни обекти! Представител на никоя от институциите не се нае да коментира кой и защо е хвърлил пари на вятъра в обект, който е изоставен на произвола на съдбата.