Треньорът на световния шампион по таекуондо Александър Джорджев – Христо Михалчев: Александър тренира от 6-годишен, в Египет игра с гипсирана ръка, мач за мач, стисна зъби и удържа, въпреки болката

Александър Джорджев и неговият треньор Христо Михалчев

„Златният медал на Александър Джорджев му коства не само счупената ръка по време на световното първенство в Египет, но и много години труд. Той тренира от 6-годишен и през всичкото това време е бил в залата всеки ден, без почивка, без събота и неделя, няма зима, няма лято, няма Коледа. При него всичко е подчинено на тренировките.” Така треньорът на световния шампион по таекуондо Христо Михалчев коментира успеха на своя възпитаник, който прослави България с победата си.

Във връзка с травмата на ръката на 14-годишния възпитаник на дупнишкия клуб „Гладиатор” Михалчев подчерта, че носителят най-престижното световно признание за страната ни се чувства добре.

„Александър е добре. Гипсираха ръката му и сега по-малко го боли. Успехът му е изключителен. Досега не сме имали световен шампион в таекуондото. Не знам колко шампиони имаме от олимпийските спартове. Мисля, че не са много. Всичко това бе постигнато, въпреки травмата. Не се знаеше дали въобще ще може да продължи, игра мач за мач. Стисна зъби и удържа. Той има доста амбиция и самочувствие. Беше убеден, че отива да стане световен шампион”, допълни треньорът.

Михалчев припомни, че Александър Джорджев миналата година стана европейски шампион. Описа българската надежда в таекуондото и като човек. Похвали го: „Много е лъчезарен, възпитан и дисциплиниран”.

Александър Джорджев учи в Гимназия „Христо Ботев” в Дупница, син е на педагожка и предприемач. Майка му Мирослава Джорджева е начална учителка в ОУ „Неофит Рилски” в града, а баща му Иван Джорджев – собственик на фирма за автобусни превози. Както е известно, братът на Александър – Митко Джорджев, който е по-голям от него, също е известен таекуондист. Той е носител на бронзов медал за младежи до 21 г. от Европейското първенство миналата година.

Христо Михалчев е треньор на Александър Джорджев от самото начало. Михалчев е общински съветник в Дупница от Реформаторския блок. Във вторник вечерта Христо Михалчев и Александър Джорджев бяха пристигнали благополучно на летището в София, където заминаха да ги посрещнат близки, роднини, приятели и фенове.

Както писахме, дупничанинът Александър Джорджев спечели златото на Световното първенство за кадети 2017 в категория до 57 кг. Постижението му е факт, независимо от тежката травма, претърпяна още на първата среща с Абдулах Сабах от Саудитска Арабия, който счупи ръката на българина. Това не попречи на Джорджев да победи, и то с ярката разлика от 18:4. Втората битка на нашия спортист бе с египтянина Али Селим и приключи с 24:14. На полуфинала дупничанинът разгроми тайландеца Панаторн Талайвонг с 31:11. Първенството приключи за Джорджев, след като елиминира с 27:12 Седик Рахминя от Иран. Така младата надежда на страната ни завоюва първия златен медал на български таекуондист в толкова голяма категория.