Протест! Стотина жители затвориха пътя за Рилския манастир заради безводието в Кочериново, агрономът М. Кюркчийски: Грехота е да жадуваме

Кметът на село Драгодан с шефа на „Кюстендилска вода” Георгиев

Панайотов също попита кога ще има вода, Манол Граховски от Боровец иска гл. прокурор Цацаров да се самосезира

Стотина жители на Кочериново и селата от общината затвориха за 1 час пътя към Рилския манастир в знак на протест срещу безводието в общината.

Инвалиди и майки с деца също протестираха
Протестиращи жители на община Кочериново

Протестиращите поискаха да видят договора на ВЕЦ „Рила” и отклонение от „Карагьол” и „Калин” директно към община Кочериново. По думите им сега цялата вода минавала през веца и при авария стоят с месеци на сухо. Хората поискаха на абонатите в Рила да бъдат сложени водомери, като от „Кюстендилска вода” официално съобщиха, че това вече е започнало.

Панчо Панайотов
Иван Минков

Бившият кмет на Дупница Панчо Панайотов, който има вила с басейн в село Пороминово, попита защо няма вода и какво направи кметът четри месеца, за да има вода.

Кметицата на село Крумово Илинка Маринова
Манол Граховски от Боровец
Бурановците Кирил и Борис Райнови и Красимир Грозданов пиха по една студена вода след протеста

Инициативният комитет от село Стоб начело с Йорданова и Йорданов освен питейна вода иска и възстановяване на напоителния канал по улица „Плиска”. „Цяло село е лишено от основния поминък – земеделие. Туристи от близо и далеч идват на Стобските пирамиди, а ние една краставичка в градината не можем да отгледаме. Жалба сме изпратили и до омбудсмана Мая Манолова”, каза Йорданова.

Методи Кюркчийски чака водоноската в Драгодан

Кметовете Велко Христов (на Боровец и Драгодан), Благой Граховски (на Бураново) и Илинка Маринова (на Крумово) също искат възстановяване на напоителните канали за селата си. „Какво да кажа на болните хора и на инвалидите в селото, че няма вода”, каза Маринова. „Грях е рилчани да ни спрат и вземат водата”, възмутен е бившият агроном от Драгоданово Методи Кюркчийски. Водоноската в Драгодан идва само един път в седмицата, сподели Методи, който разчита на помощ от сина си Пламен.

Братята Борис и Кирил Райнови от Бураново бяха заедно на протеста със съседа си Борис Грозданов. Манол Граховски от Боровец пък заяви: „Искам главният прокурор да се самосезира за проблема. Престъпление е жителите на най-плодородните села по поречието на река Струма и Рилска река да ходят жадни”, каза той.

„Ако не са водоноските, това е трагедия за тези хора, те нямат вода за пиене, не за миене, а за пиене нямат вода. Всеки ден по десетина тона пращам вода с водоноски, обаче това е само за пиене”, заяви кметът Иван Минков. От „Кюстендилска вода” казаха, че водоподаването е намалено заради ремонт на ВЕЦ в района, който ще продължи до края на м. септември. От водното дружество са поискали селата да бъдат захранвани от друго място, но дебитът е малък и не стига.