Дупничанинът Валентин Атанасов: Всяка нощ младежки компании пиянстват около магазин „Брезите”, продавам къщата си, за да се спася от тормоза

Валентин Атанасов

Улиците „Княз Борис І”  и „Христо Ботев” могат да станат еднопосочни, тогава шумът ще намалее, смята бившият железничар

На тормоз и шумотевица са подложени живеещите в района на денонощния магазин „Брезите” в центъра на Дупница, алармира Валентин Атанасов, който заяви, че продава къщата си, за да се спаси от това положение. Той живее в непосредствена близост до магазина, на ул. „Княз Борис І” 54, където по думите му нощем се събират шумни компании. Младежите пиели, говорели на висок глас, което нарушавало спокойствието на живеещите наблизо.

„Подложени сме на постоянен тормоз, откакто магазинът започна да функционира като денонощен. Това са вече 11-12 г. Нощно време пред магазина се събират хора, които консумират алкохолни, безалкохолни напитки, семки, други неща. Това е един вид сборище на млади хора, които може би нямат средства да отидат в заведение. Сутрин автобусната спирка и тротоарът са заринати с боклуци. На никого не му пука, че това е жилищен квартал. На 50 г. съм, живея там от 50 г. Откакто е денонощен, този магазин не е затварян и за минута, 366 дена в годината работи, той няма почивен ден. Така и ние нямаме почивен ден. Докато работех в железниците, ходех на нощни смени и не можеше да се спи нито през деня, нито през нощта”, оплака се Атанасов, който е пенсионер по болест и бивш служител на БДЖ.

Съкварталците на Атанасов били обезпокоявани и от колите, чиито шофьори спирали нощем, за да си купят кафе от автомата пред магазина.

„В преддверието на магазина беше поставен автомат за кафе. Това кара всички таксиметрови шофьори, хора от охранителни и други фирми, които работят на денонощен режим, да дойдат да си купят от хубавото кафе. Всичко това е спиране на площадчето, тропане, при което ехото идва вкъщи. Те помежду си не чуват какво си говорят, а ние ги чуваме в нашата къща. Даже съм имал случай, видя някой познат и го поканя у дома, а неговите колеги говорят, да ги чуе какво си говорят. Направихме топлоизолация, поставихме и тройни стъклопакети, но въпреки това шумът в къщата е страшен”, допълни бившият жепеец.

Валентин Атанасов подчерта, че се отказал да търси съдействие от полицията, тъй като вече не откликвали на подаваните от него сигнали. Ефект обаче нямало и преди, когато полицаите идвали на място.

„Набирам тел. 112, но като ми видят номера, не вдигат телефона. Толкова много пъти съм звънял, че вече не реагират. Преди като дойдеха полицаите, отидат, поговорят си с момчетата, момчетата скрият бутилките в колата, докато униформените са там, след това се продължава. Спасението е да се махнем оттам. За да не се стигне до саморазправи, сме обявили къщата за продажба и сега си търсим да си закупим друго жилище. Много от съседите вече се изселиха така”, каза Валентин Атанасов.

Бившият железничар не скри, че проблем създава и това, че по ул. „Княз Борис І” минава целият поток от коли за и от най-големия дупнишки квартал – жк „Бистрица”. Смята, че трафикът на ул. „Княз Борис І” ще се намали, ако се въведе еднопосочно движение.

„Нашата улица и успоредната улица „Христо Ботев” може да станат еднопосочни. Така няма да е толкова натоварено движението, но оправия в тоя град няма. Имам снимки отпреди 9 септември и знам какъв е бил тоя квартал. Виждате сега на какво прилича, с тия 3 огромни 8-етажни блока”, заяви Валентин Атанасов.

Управителят на магазина бе потърсен на място за коментар, но не бе открит. Собствениците на споменатия търговски обект запазват правото си на отговор.