Пропада пътят от Рилския манастир към гроба на св. Иван Рилски 

Едното платно на пътя е затворено

АПИ не се ангажира с конкретни срокове, инж. Дончо Атанасов: Знаем за проблема, при осигурени финанси го започваме веднага

 

Продължава да пропада пътят от Рилския манастир до гроба на св. Иван Рилски. В засегнатия участък движението се извършва само в едното платно. През лятото, особено в почивните дни, идват много туристи с автомобилите си. Има реална опасност от произшествия. Пътят е опасен и ще става още повече през есента, когато дъждовете могат да активизират свлачищния процес, пише БНТ. От светата обител молят за спешна намеса на държавата при решаването на проблема.

Архимандрит Макарий, брат на Рилската света обител: „Сигнализирали сме многократно до съответните институции, така че да не излиза това, че е проблем само за Рилския манастир.

Срутилият се участък е около 3 метра от дългата 20-ина метра зидана каменна подпорна стена”.

Архимадрит Макарий допълни: „Трафикът е голям, особено през празничните и почивните дни. Хората продължават към поляните, нагоре. Така като гледаме, очакваме в един момент да се отвори пропаст”.

Пътният участък от манастира до Кирилова поляна се стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура”, която е запозната с проблема. Инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, заяви: „При осигурен финансов ресурс от агенцията ще го почнем веднага. Знам го тоя проблем. Пътят е наш. Знаете, че по-малко се използва, особено зимата, но ще вземем мерки, не може да допуснем откъсването на пътя към Кирилова поляна”. От ангенцията не се ангажират с конкретни срокове за изпълнение. В момента компрометираният участък е сигнализиран с пътни знаци. През почивните дни и празниците тук дежурят и полицейски служители.