Багерите на Сашо Малинов оголиха корените на дърветата в брезовата горичка на Кюстендил, Ивайло Атанасов: Кметът Паунов воюва с гражданите

Фирмата – изпълнител на проекта за благоустрояване на пространството пред Художествената галерия в Кюстендил „Рила” на бизнесмена Сашо Малинов, активно разкопава брезовата гора, сигнализираха от гражданска инициатива „Спаси Кюстендил”.

Ивайло Атанасов

Проектът е на стойност 4,5 млн. лв. Изкопаните с машини бобкат траншеи достигат близо метър дълбочина, оголени са корените на дървета. „Ще изсъхнат за броени седмици“, коментират минаващите край обекта, който има вид на военен полигон.

Ивайло Атанасов, лидер на гражданската инициатива „Спаси Кюстендил“, коментира пред в. „Вяра”: „На война като на война! След като законите се нарушават брутално, време е гражданите да вземат нещата в свои ръце! Което значи активен протест, включително насилствено спиране на навлязлата в гората техника. Налице е грубо потъпкване на законодателството, свързано с работа в археологически обекти. Брезовата гора е в територията на архитектурно-археологически резерват „Пауталия – Велбъжд – Кюстендил“, което значи, че там не може да се копае без предварително проучване, каквото няма; и може да се разкопава само на ръка и под наблюдението на археолог, а не с тежка техника, както е в случая. ГИ „Спаси Кюстендил“ е уведомила писмено за нарушенията Министерството на културата, отговорът от там е мълчание.

Дори кметът Паунов да изпълни ангажимента за преместване на част от дърветата на друго място, може да се окаже, че се местят изсъхнали дървета. Пълна безсмислица! Общината, министерствата и кметът Паунов се отнасят с пренебрежение както към гражданите на Кюстендил, така и към обявилите се в защита на брезовата гора – омбудсмана Мая Манолова и някои депутати от региона“, заяви Ивайло Атанасов.