С погача Даниела Димитрова спечели първо място на кулинарната изложба в Радуил, подгласнички станаха Спасия Цветкова и Цветанка Кръстева

 

 

Погачата на Даниела Димитрова спечели първо място на кулинарната изложба по време на юбилейното издание на бобфеста в самоковското село Радуил.

Нейни подгласнички станаха Спасия Цветкова с радуилската баница и шоколадовата торта на Цветанка Кръстева. И тази година фестивалът бе съпътстван с редица изложби базари както на местни занаятчии, така и от страната, а сред тях и на рисунки на деца от Основно училище “Христо Смирненски”, мозайки с бобени зърна, красиви гоблени и впечатляващи карикатури, дърворезба, стъклопис и други уникални майсторийки.

Бобеният привкус на юбилейната фолкмагия и тази година за всички бе приготвената 1 тон вкусна и ароматна бобена чорба от готвачките и техните помощници – Цветанка Илиева, Добринка Михалкова, Василка Генчова, Асен Василев, Васил Соколов и Радослав Димитров. За нейната направа отидоха в големите казани 200 кг радуилски бял боб. Радуилски боб на фестивала се продаваше и по сергиите, като цената за килограм варираше от 6 до 10 лева. Въпреки че баба Стефана Нешева тази година не бе сред колектива на бобената манджа, тя не пропусна да се порадва на песните, танците и свирните, както и да се разговори със стария си македонски приятел от Ораовица Васил Василев.

За първи път на юбилейния фестивал кметът на село Радуил Любомир Димитров даде специална награда, а тя заслужено отиде при малките самодейци от детската певческа група от квартал “Върба” на Радомир. Журито отличи на тазгодишното издание на фестивала с първи награди – статуетката “Златен боб” – фолклорния ансамбъл “Китка” от Ораовица, община Радовиш, Република Македония, с директор Димче Петров и ръководител Васил Василев, както и капанския фолклорен ансамбъл от разградското село Гецово. Отличени бяха и самодейците от двете певчески групи от самоковските села Говедарци и Горни Окол. С медалите “Златен Фасулицър” пък се окичиха мъжката фолклорна група “Зелен здравец” и вокалната група “Костенски звуци” от село Костенец, мъжките и женските певчески групи от самоковските села Райово и Маджаре, самодейците от чирпанското село Ценово, както и групата от пазарджишкия пенсионерски клуб №2.

С медали “Златен Фасулицър” бяха наградени и индивидуалните изпълнители – дуетът на Светлана Найденова и Васил Сотиров от град Костенец, Елена Любенова от самоковското село Ярлово, хуморът на Руска Дросева от село Мрамор, Софийско, Гергана Стойчева от елинпелинското село Доганово, Йорданка Мишева от пазарджишкото село Мало Конаре, Дея Петрова от Радомир, трио “Славей” от самоковското село Марица и Катя Арнаудова от Благоевград.