Сърбия е стратегически ориентирана към ЕС, но не иска в НАТО, ще гради своя армия

Александър Вучич: Сърбия не иска да членува в нито един военен съюз

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви в Брюксел, че страната му не желае да влиза в НАТО и ще развива собствена армия. Вучич заяви, че “Сърбия не иска да членува в нито един военен съюз и желае сама да взема своите решение и да развива собствена армия”, предава електронното издание Вечерни новости. Според сръбския президент в централата на НАТО посрещат с разбиране решението на Сърбия и “никой не тласка страната към членство в Алианса”.

“За нас е важно не само да повишим заплатите на армията и полицията, но и да реализираме цялостна програма за жилищно настаняване на нашите военнослужещи и полицаи”, смята Вучич.

По повод изявление на американския сенатор Рон Джонсън за бъдещето на Руския хуманитарен център в Ниш, сръбският президент уточнява, че “сенаторът е заявил това, което може да се чуе от всеки американец, а именно, че не иска Руския център в Ниш да получи дипломатически статут и не желае присъствието на руснаците, така както всеки руснак не иска да види Сърбия в НАТО, но те трябва да знаят, че Сърбия е страна която сама взема своите решения”.

Междувременно на форум в словенския град Блед, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия е стратегически ангажирана с Европейския съюз и иска да стане член на организацията. Премиерът припомни, че Сърбия е страна, която участва в мироопазващите мисии на ООН и на ЕС. Бърнабич обърна специално внимание на факта, че впечатлението, че Русия е най-близка на Сърбия по отношение на военното сътрудничество, е погрешно. Всъщност, най-тясно във военната област Белград сътрудничи със САЩ и НАТО, и едва след тях се нарежда Москва.

„Ще останем неутрални и ще докажем това по всякакъв начин“, категорична бе Бърнабич.

Що се отнася до отношенията с Русия, сръбският премиер определи темата като сложна, допълвайки, че двете страни имат тесни връзки по отношение на религията и традицията, но преди всичко на икономиката.