”Фокус” за Мария Габриел: Фейсбук трябва да се страхува от тази жена

Мария Габриел беше избрана за еврокомисар по цифровата икономика

Българската еврокомисарка има визия за обща телеком мрежа на страните от ЕС, посочват от изданието

 

“Фейсбук трябва да се страхува от тази жена” – под това заглавие германското списание “Фокус” публикува портрет на новия български еврокомисар Мария Габриел.

“Доскоро само малцина в Брюксел познаваха Габриел. Сега това се промени: 38-годишната българка е новият еврокомисар по цифрова икономика. Що за човек е тя?”, питат от “Фокус”, цитирани от “Дойче Веле”.

Родената в гр. Гоце Делчев еврокомисарка, която пое ресора от германеца Гюнтер Йотингер, обяснява пред изданието, че възнамерява да продължи неговата работа, като й придаде свой личен оттенък.

„Трябва да направим още в областта на дигитализацията. Ние в Европа имаме голям потенциал”, казва Габриел.

“Тя все още изглежда малко несигурна, когато говори за своите задачи. Това е първата й среща с журналисти, откакто пое ресора преди осем седмици. Личи й, че гледа най-вече да не допусне някоя грешка”, пише авторката на статията Мириам Мол.

Тя разказва за приоритетите на Мария Габриел – например да отстрани последните препятствия пред премахването на така наречения „геоблокинг” и да насърчава изграждането на мрежи за безжичен интернет в села и градове. Българската еврокомисарка дори има визия за обща телеком-мрежа на страните от ЕС и се надява, че до 2027 година дигиталният вътрешноевропейски пазар вече ще дава принос от 415 милиарда евро годишно към европейската икономика.

„Така могат да възникнат стотици хиляди нови работни места”, казва Габриел пред списанието.

А журналистката допълва:

„На сърцето й лежи най-вече борбата срещу фалшивите новини, които се разпространяват в социални мрежи като Фейсбук. Сформира се например група от експерти, които трябва да предложат параметрите на една бъдеща общоевропейска инициатива по въпроса. И да изработят насоки за взаимодействието с Фейсбук, Туитър и сие”.

След последната атака на вируса „Уонакрай” българката има планове и за борбата срещу кибертерора.

„Европа трябва да си вземе поука”, казва тя.

Идеята й е да бъде изготвен план за бързата реакция на ЕС в случай на такава атака.

В статията става дума и за сложните отношения с интернет-гиганти като Гугъл:

„Българката иска да сложи юзди на този великан и придвижва работата по нов закон за електронна закрила на личната сфера. Този закон трябва да разшири обсега на Директивата за закрила на личните данни, която влиза в сила догодина.”

Авторката припомня, че през януари България за първи път поема председателството на ЕС и за Габриел това е възможност да обори някои предразсъдъци срещу нейната бедна страна.

„В България 28% от IT-специалистите са жени, докато средно за ЕС процентът е едва 16″, гордо обяснява тя, цитирана от “Фокус”.

Списанието допълва, че фракционният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер (ХСС) казва, че Габриел е „много ангажирана и компетентна” и работи и „отвъд границите на своята партийна принадлежност”.

Списанието пише още, че филоложката, която има и политологическо образование, е отлично омрежена вътре в своята партия: съпругът й, французинът Франсоа Габриел, е близък с лидера на ЕНП Жозеф Дол, който дори е кумувал на сватбата на семейство Габриел. Детето им израства в Брюксел с два езика. У дома Мария Габриел говори български, а мъжът й – френски.

Авторката припомня, че Габриел е най-младата еврокомисарка и със симпатия описва дружелюбното й отношение към околните и към членовете на екипа й.

В края на обширния портрет на Мария Габриел авторката засяга и един български сюжет:

„Габриел за кратко си изпуска нервите, когато чува въпроса за отправените към нея обвинения в шуробаджанащина. Българският разследващ сайт „Биволъ” и списание „А-спекто” я бяха обвинили, че в периода 2010-2013 е плащала едва 200 евро наем за апартамент от 128 кв. метра в престижния квартал „Лозенец”, близо до София. Сума, която е около четири пъти по-ниска от средния наем.

“Това е лъжа”, отсича Габриел, но не навлиза в подробности.

На излизане от сградата на Еврокомисията тя отново се сблъсква с тази тема. Един български турист я разпознава и се провиква: “Корупция!”.

Комисарката първоначално запазва самообладание и се опитва да успокои човека. Но без успех. След което Габриел се обръща към своите сътрудници и тръгва обратно към входа на сградата. Ще трябва още да израства в новата си длъжност – и да свиква с насрещния вятър, който в Брюксел понякога е доста лют, коментират от германското издание.