Василеви отново атакуваха прокуратурата: Рекетират ни, ще пишем на световни президенти

Цветан Василев твърди, че е бил рекетиран от ”клан на прокуратурата”

 

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета дадоха заедно интервю, в което отново атакуваха прокуратурата и дори я обвиниха в рекет. Пред Люба Кулезич от телевизия BIT те коментираха опита на Василев да потърси защита в САЩ по закона “Магнитски”.

„И аз не искам да бъда сравняван със Сергей Магнитски, нито да бъда на неговото място, защото не бих могъл да продължа своята борба. Второ Магнитски е адвокат, а аз съм предприемач. Аз съм банкер и по-скоро бих могъл да бъда в ролята на Бил Браудър, а не на Магнитски. Но Магнитски даде името на закона, който да даде възможност на американското правителство да санкционира корумпирани личности, които нарушават човешките права с цел лични облаги, атаката срещу КТБ е точно такава – рейдърска атака с цел инкриминиране на действията на определени лица”, каза Василев. Той заяви, че е бил рекетиран години преди КТБ да бъде обявен във фалит. И допълни, че през 2014 г., когато в рекета се включил депутатът от ДПС Делян Пеевски, е подал сигнал до виенската полиция, но българската прокуратурата “затворила случая”.

“Аз не съм бил част от мафията. На мен ми се е налагало да търся решения, за да предпазвам банката, да предпазвам инвестициите от тяхната алчност, от рекета. Защото аз съм рекетиран от 2009 г. непрекъснато”, допълни бившият шеф на КТБ.

Съпругата на Василев пък заяви:

„Това прилича на един театър на абсурда, с лошо скалъпен сценарии и с лоши актьори. Аз питам президента, отговаря ми главният прокурор. В обръщението му към нас през медиите Сотир Цацаров казва: „Няма лична вендета в Наказателния кодекс. Българската прокуратура работи по българските закони, според които виновните биват обвиняеми и това е целта на наказателния процес”. Аз питам кой доказа, че сме виновни, как така ние сме лишени от основните права като граждани на Република България“. Тя уточни, че е подготвила писма и до други президенти в света. Може някой да ми отговори, изрази надежда Василева. Тя беше категорична, че обвиненията срещу дъщеря й Радосвета са лична вендета. Младата юристка, която живее и работи в Лондон, беше обвинена задочно в пране на 2,6 млн. лева, дарени от баща й. В момента тя е в Белград при баща си, също с мярка за неотклонение, наложена й от местните власти, след като му отишла на гости и там разбрала, че Интерпол я издирва по искане на българските власти.

„Как да не е лична вендета?! На 21 и 22 ноември 2016 г. се излъчва интервюто на Сашо Диков с Цветан, на 2 декември на мен ми се повдига обвинение. На 11 август тази година се внасят документите в Държавния департамент на САЩ по закона „Магнитски“, на 14 август се повдига обвинение на дъщеря ми. Това случайно ли е? Очевидно и червената бюлетина за издирването й от Интерпол е издадена преди повдигането на обвинението. Ние ще задълбаем по този въпрос“, допълни съпругата на банкера.

И допълни: “Ние с Цветан сме спасили живота на много хора. Той е финансирал лечението на много деца. Нещо повече – той е финансирал лечението на съпруга на Юлия Илиева, която сега е един от основните кошаревски свидетели по делото “КТБ”.

Предстои излъчването на втората и третата част на интервюто със семейство Василеви.