Кметът на Радомир Пл. Алексиев прати полиция на гражданина Петър Николов: В почивен ден ме пита кога ще се санира блокът му

Пламен Алексиев

 

Домоуправителката ме предупреди да не подавам сигнали срещу градоначалника, полицията ме задължи да подпиша прокол, че няма да го тормозя, разказва Николов

 

Петър Николов от Радомир бе задължен да подпише предупредителен протокол, че няма да упражнява психически и физически тормоз върху кмета Пламен Алексиев заради въпроса: кога ще се санира блокът му? В момента в общината е стартирала програма за саниране на жилищни блокове. Пръв е одобрен за саниране блок № 32 на ул. ”Дупнишка” в гр. Радомир, където на шестия етаж в апартамент 24 живее Петър Иванов Николов. При другите одобрени за саниране блокове подготовката е започнала – поставяне на скелета, набавяне на необходимите строителни материали и др., но не и на блок № 32. „Един ден домоуправителката на блока ме срещна и каза да престана да подавам сигнали срещу кмета Пламен Алексиев, тъй като последният я предупредил, че докато той подава сигнали, блокът няма да бъде саниран”, обясни Петър. Ето разказа му как се е стигнало до привикването му в полицията: „На 06.08.2017 г. се разхождах след обяд в града. Минавайки покрай бензиностанцията, видях кмета Пламен Алексиев да седи на маса с един общински съветник. Отидох при него и го попитах какво става със санирането на блоковете. Кметът ме изгони, казвайки ми, че е почивен ден и да не му нарушавам личното пространство. Закани се, че ще извика полиция и действително се обади от мобилния си телефон. Аз си тръгнах”, разказва Петър.

На следващия ден, 07.08.2017 г., понеделник, рано сутринта на кмета Пламен Алексиев са снети обяснения в кабинета му, а в ранния следобед Петър Иванов Николов е извикан в полицията, снети са му обяснения и са го задължили да подпише предупредителен протокол, че няма да упражнява психически и физически тормоз по отношение на кмета Пламен Алексиев.

Радомирските граждани се питат откога радомирската полиция действа толкова бързо и помежду си кометират: „Тези, на които ще им санират жилищните блокове, да не изказват мнения и да не пишат жалби срещу кмета, за да не ги последва същата участ”.

Припомняме, че през месец януари 2016 г. Петър Иванов Николов подава жалба до Районната прокуратура, че в град Радомир в присъствието на радомирски граждани кметът Пламен Алексиев го е заплашил, че ще има проблеми, че ще го набие, че ще му счупи краката, както и че ще му изпрати хора да му се случи нещо. В жалбата си радомирският гражданин посочва, че тези закани, отправени от кмета Пламен Алексиев към него, не са за първи път, тъй като по време на изборите за кмет на града пред офиса на партия ГЕРБ – Радомир същият му налетял на бой. Николов е подавал многократно жалби срещу кметската администрация и прокурорите от Районна прокуратура – Радомир, по негово мнение – опънали чадър над кмета. По негов сигнал до Висшия съдебен съвет получил отговор, че прокурор Весела Младенова от Районна прокуратура – Радомир е нарушила нееднократно нормите на НПК, както и изпълняващият тогава зам.административен ръководител Петър Кръстев не е упражнил необходимия контрол във връзка с ДП № 23/2013 г. Независимо от това и към момента по досъдебното производство не се работи, макар че има данни кой е извършителят, твърдят запознати. „Прокурор Петър Кръстев, който нееднократно демонстрира близост с кмета, пиейки кафе в центъра на града, и често го виждат в сградата на общината, отказва да образува досъдебно производство”, казва Николов. Той обжалва постановлението за отказ да се образува досъдебно производство на прокурор Петър Кръстев и зам.окръжният прокурор от Окръжна прокуратура-Перник Джамалова го потвърждава, приемайки, че същото е правилно и законосъобразно, тъй като отправените заплахи от страна на кмета към радомирския гражданин са за физическа саморазправа и престъплението е от частен характер. „Много удобно зам.окръжният прокурор Джамалова, за да се измъкне от тази ситуация, дава съвет на Петър Иванов Николов да се обърне към полицията, защото в правомощията на полицията е да се задължи определено лице да подпише предупредителен протокол по чл.65 от Закона за МВР. Същата е прикрила нарушенията на кмета Пламен Алексиев по преписка 2525/2012 година, която според наши източници отново е в Главна прокуратура”, казват юристи от Радомир.