Секретарят на читалище „Младост” в Самоков Иван Шуманов представи 28 свои платна на изложба в Околийската къща, цял автобус приятели придружи художника в Дупница

Художникът подари цвета на Катя Йоцова и на Елена Марулевска.

 

Авторът поддържа от години контакти с Елена Марулевска и Арт ателие „Дон Кези”, с него бе и леля му Лилия Шуманова, за която той признава, че винаги го е подкрепяла и окуражавала по пътя към изкуството

 

Самоковският художник Иван Шуманов откри самостоятелна изложба живопис в общинска галерия „Околийска къща”. Изложбата под мотото „Конвенционално или неконвенционално изкуство?” стана факт благодарение на арт ателие „Дон Кези” и Елена Марулевска, за което авторът им изказа специална благодарност.

От Самоков пристигнаха много приятели, колаги и близки на автора.

Изложените картини са 28, една част са от цикъл на тема  „Мултикултурни срещи”, представена във Виена в изложба, организирана от СУ, от септември 2016 г. съвместно на Българския културен център и дом „Витгенщайн”. Представена е и видеоинсталация, която според автора е свързана с времето.

„Представлява едно часовниче, което много добре отговаря как при възрастните хора и при децата всеки човек се опитва да контролира и управлява времето, опитва се да го владее и един вид да си направи сметката, да успее. Понякога времето върви бързо, понякога бавно, понякога наобратно, понякога напред и часовничето се усмихва така периодично, за да покаже, че това е една шега, че такъв е животът”, обясни Шуманов.

Цял автобус с приятели, близки, колеги на Шуманов, както и учители и журналисти дойде от Самоков на откриването на изложбата. С него бе и леля му Лилия Шуманова, за която той призна, че винаги го е подкрепяла и окуражавала по пътя към изкуството.

Залата бе пълна с любители на изкуството.

От Дупница присъстваха Евгени и Янка Марушеви, Цветанка Христова и Стоил Джонев, икономическият директор на „Актавис” – Дупница Петър Петров, синът на народната певица Спаска Борисова – Атанас, актрисата Василка Сумева и, разбира се, ръководителката на Арт ателие „Дон Кези” Елена Марулевска и художникът Георги Кацарски (Дон Кези).

„С Елена Марулевска и Арт ателие „Дон Кези” поддържаме тясна творческа връзка. Имаме четири изяви в Дупница. Последно участвахме с децата на миналогодишния празник на града с изложба и творческа работилница. Изложбата е под мотото „Конвенционално или неконвенционално изкуство?”, в което съм включил специфичен контекст, предразполага върху размисли за практиките в модерното и съвременното изкуство. Изключително съм благодарен за вниманието и получената покана. На страхотно ниво са”, подчерта Шуманов.

Маргарита и Марина Бочеви изпълниха песента „Полегнала е Тодора”.

Уредникът на галерията Катя Йоцова откри изложбата и заяви, че е впечатлена от картините на младия автор. Тя разкри, че се е възхитила на библейски сюжети на една част от тях, изпълнени по нетрадиционен начин. Други свързвала директно с големия художник Салвадор Дали. Катя Йоцова прочете поздравителен адрес към самоковския художник от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Братовчедките Маргарита и Марина Бочеви – част от Детска музикална формация „Камбанки” при НЧ „Младост 2003” в Самоков, събраха много аплодисменти с изпълнението в дует на песента „Полегнала е Тодора”.

Иван Шуманов е роден в Самоков през 1984 г. Завършил е „Графика” и „Графичен дизайн” в гимназията за изящни изкуства „Николай Райнов” в София. Следва в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Изобразително изкуство”. Секретар е на читалище „Младост” – гр. Самоков и ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалището от основаването й досега.

Младият творец има самостоятелни изложби в Самоков и София – зала „Милениум”, както и участия в изложби, пленери и други национални и международни художествени изяви в Хасково, Русе, Габрово, както и в Италия, Словакия, Сърбия, Хърватия, Косово. Печелил е национален конкурс за графика и международен конкурс за компютърна рисунка.

Това е шеста самостоятелна негова изява.