ГЕРБ и репресираните към БСП: Стига пищни тържества за 9.09.

ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма в България се обявиха на обща пресконференция против “пищните“ тържества на БСП по повод 9 септември.

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ заяви, че 9 септември е ден, в който си спомнят за паметта на онези, които са били избити след “кървавия преврат” от 1944 г.

„Извън това си спомняме за този ден, защото той отмести България от пътя, по който тя винаги е вървяла от своето национално възраждане. Редица хора загубиха живота си, стотици хиляди бяха подложени на несправедлива репресия, а милиони прекараха живота си в една затворена държава и нямаха възможност да се реализират като истински европейци. Оценката за този ден беше дадена не от нас, а от БКП, която 45 години по-късно сама свали своя режим, сама смени името си и сама изключи своите лидери от себе си“, каза още той, цитиран от “Фокус”.

По думите на Биков за съжаление в последните години се наблюдава тенденция към непризнаване на тези престъпления и завръщане към принципите на една идеология, “която си поставя за цел да унищожи традиционните национални ценности и да положи основите на нови без религия, без национална идентичност и без семейство”.

“Това казва Маркс. Затова съдим не грешниците, а греха на тази човеконенавистна идеология, която е в разрез с всички традиционни ценности на всички общества“, подчерта той.

Колегата му Антон Тодоров допълни, че 9 септември е може би най-черният ден в историята на България.

„45 години в страната беше наложена тотална диктатура, а управляващият елит беше колониален, директно назначаван от Москва. Това доведе до там, че на 10 ноември 1989 г. самите комунисти признаха, че страната е във фалитно състояние и сме далеч назад. Това никога от днешните наследници на БКП – БСП не беше признато, не се извиниха за чудовищните престъпления и дори зам.-председатели на Народното събрание имат нахалството да казват, че това е един светъл период на развитие на страната“, заяви Тодоров.

От Съюза на репресираните от комунизма пък коментираха, че се създават опити за дестабилизация на парламента и оттам на обществото. Според тях демагогията като водещ принцип на БСП, откакто съществува като партия, е проличала и напоследък. По думите им само преди два дни, когато чествахме Съединението, по места не е могло човек да се доближи до паметниците, които са били препълнени от представителите на „комунистическата партия“.

„Тези, които 50 години не празнуват този празник, изведнъж се сетиха, че е важен в условията на демокрацията. За утре готвят пищни тържества“, заявиха още от съюза.

„Каня всички, за които тази мрачна дата 9 септември означава много, да излязат и да покажат с поведението си, с отношението си, на шествие срещу тези, които искат да възвеличат тази дата и да ни накарат да забравим“, призова председателят на съюза Лили Друмева.

Очаква се утре в Пловдив да има митинг против комунистическата власт от 12,00 часа на пл. „Стефан Стамболов“.

Снимки

В навечерието на 9 септември Цветан Цветанов се срещна с репресирания Иван Шмит, избягал в Австрия.