В „ДГС Рилски манастир” засадиха 2,5 дка ягодова градина, разсадът е от Италия

ЮЗДП инвестира в дейности, които осигуряват приходи от недървесни горски продукти

Собствена ягодова градина на площ от 2,5 декара създадоха в „ДГС Рилски манастир”. С доброволния труд на служителите и работниците от териториалното поделение на ЮЗДП и със средства от стопанската дейност в горския разсадник „Герена” край с. Стоб са засадени 17 400 растения. Използвано е свободното пространство в генеративната градина от бяла акация на площ от 5 декара, създадена миналата година за производство на качествени семена за залесяване.

Ягодовите насаждения са от сорта „Клери” – един от най-ранните и интензивни, със средно висока продуктивност и много добри вкусови качества на плодовете. Разсадът е сертифициран, доставен от Италия от най-големия производител на посадъчен материал на ягоди, малини, къпини и др. в Европа – „Мацоли груп”. За да бъдат осигурени максимално добри условия за плододаване, горските служители са изградили и капкова напоителна система, която ритмично да водоснабдява ягодовото насаждение.

„Напролет очакваме първа реколта, която ще е за директна консумация. Ако производството на ягоди се окаже печелившо бизнес начинание, обмисляме да увеличим градината”, казва директорът на „ДГС Рилски манастир” инж. Георги Кабзималски.

Снимки

В горския разсадник „Герена” край с. Стоб са засадени 17 400 растения.

Горските служители са изградили и капкова напоителна система, която ритмично да водоснабдява ягодовото насаждение.