Симеонов: Китайска стена от бараки в Слънчев бряг и стоки, които не се търсят

Плажовете са територия на беззаконието, за да се промени това, е по-добре да са свободни като в Гърция и туристите да не плащат за чадъри и шезлонги

 

Чужденците идват само заради плажа и когато е покрит с бараки, наподобяващи бежански лагер, това ги отблъсква, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

“Получава се едно грозно подобие на евтини арабски пазари. Една китайска стена от бараки. Има пренасищане със стоки, които не се търсят… С файтони, влакчета с по десет вагона и всякакъв друг вид сган…” – така вицепремиерът Валери Симеонов обобщи в студиото на БНТ ситуацията в Слънчев бряг.

Той настоя за тотална забрана на преместваемите обекти във всички национални курорти, защото „те пречат за достъпа на това, за което туристите са дошли – морето и плажа”.

“Това е лакомия – в рамките на един сезон някой да забогатее”, подчерта той. Според него поставянето на преместваеми обекти е продукт на корупционни сделки.

„Плажовете по Южното Черноморие са дадени на разни хора от силовите групировки. Там тези обекти се поставят срещу определени плащания за целия сезон. Една барака с размери 3х4 м се дава срещу 20 000 лева“, обясни Симеонов.

„Има едни текстове в Закона за Черноморското крайбрежие, които позволяват поставянето на преместваеми обекти на плажа. Законът за устройство на територията позволява струпването им в населените места. Времето им обаче отдавна е отминало”, категоричен бе той.

Според вицепремиера плажовете са територия на беззаконието и за да се промени това, е по-добре да са свободни като в Гърция и да не плащат туристите за чадъри и шезлонги.

„Концепцията за концесия на плажа е тотално сбъркана. България получава 8 млн. лева за година от всички плажове. Това е смешно малко. Концесионерите реализират десетократно по-голяма сума от тази, която плащат за концесия.

Концесионната такса на Слънчев бряг-север например е около 1,2 млн. лева. Само от ресторантите, които са разположени сред пясъка с огромни територии извън разрешеното, се събират около 3 млн. лева“, заяви вицепремиерът.

„Трябва да бъде прекратено даването на плажовете на концесия, защото така ще узаконят поредната мутра, която ще инвестира в плажа само за заплата на спасителите и за някой друг медицински пункт, а ще получава от всеки квадратен метър, в който някой извършва търговска дейност, посочи още той.

На въпрос Симеонов отговори, че в Албена собствеността е друга. Според вицепремиера по отношение на националните курорти трябва да се премахне двойната собственост в Слънчев бряг и Златни пясъци.

Причината аз да се намеся е спазване на закона по Черноморието, не аз да си направя някак реклама, а защото РЗИ, НАП и полицията не се чувстват сигурни при тези проверки, каза още Валери Симеонов. По думите му 350 млн. лева повече ще бъдат доходите от курортите тази година, сравнено с миналата. “Само ДДС от Варна за юли-юни е 14 млн. повече”.