Председателството ни на ЕС стартира на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“

Лиляна Павлова - министър по европредседателството

 Като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ

 

 

Премиерът е създал Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, които да налагат приоритетите на българското председателство. Това съобщи министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и допълни, че сред членовете на борда са Симеон Сакскобургготски и Росен Плевнелиев.

„През октомври ще бъде първата среща на този борд“, коментира тя. В него ще участват още Жан Давид Леви, Ханс Герт Пьотеринг, Херман ван Ромпой.

Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември, обяви още министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС.

„От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на националната ни програма“, обясни тя.

Министърът посочи, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“.

Най-важното, за да бъде успешно председателството, е да успеем да бъдем балансирани, неутрални, когато председателстваме, не за сметка на това да не защитаваме българските приоритети. Да бъдем балансьор – този, който ще търси баланса и консенсуса, коментира Лиляна Павлова.

„Имаме амбициозната цел да проведем среща на върха през май месец с основна заявка – европейската перспектива за Балканите“, заяви тя.

„Нямаме намерение или очаквания, трябва да сме много внимателни, не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания на гражданите на Балканите“, уточни Лиляна Павлова.

„Приоритет №1 към Западните Балкани е свързаността – въздушна, енергийна, пътна, железопътна, дигитална“, посочи министърът и допълни, че другите два важни приоритета са сигурността и перспективата за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

На Европа й е нужно да бъде единна, обединена, да опитаме да направим всичко възможно да обърнем тенденцията на евроскептицизма, заяви още Лиляна Павлова.

„Избрахме девиза „Съединението прави силата“ – дава много силна заявка. България, празнувайки 10 години от своето членство в ЕС, поемайки председателството в един нелек, критичен момент за ЕС, ще има възможност да участва във формирането на политиките за бъдещето на Европа и Балканите“, обясни Лиляна Павлова.

Като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни.