Все повече граждани на ЕС депортирани от Великобритания

Защитници на човешките права заявиха, че много от актовете на депортиране са незаконни.

 

Броят на гражданите от ЕС, депортирани от британското правителство след гласуването за Брекзит, се е увеличил значително въпреки обещанията за спазване на права.

Това пише “Индипендънт” в ексклузивен материал.

Анализ на данни на правителството показва, че за първите три месеца на 2017 г. са извършени 26% повече принудителни връщания на хора, отколкото за същия период предишната година. За последните 12 месеца от Великобритания са депортирани около 5000 европейски граждани.

Анализът идва, след като миналата седмица изтече информация, че Министерството на вътрешните работи има планове да ограничи чувствително имиграцията от Европа след Брекзит. А бившият премиер Тони Блеър призова за нови строги мерки за обуздаване на имиграцията, което да промени мнението на гласоподавателите за Брекзит и да не се стигне до излизане от ЕС.

Защитници на човешките права във Великобритания заявиха за “Индипендънт”, че много от актовете на депортиране са незаконни, а лейбъристите нарекоха данните позор за Великобритания, който може да направи преговорите за Брекзит по-трудни. Срещу някои от депортиранията вече текат дела в британски съдилища.

Великобритания ще отмени свободното движение на работна сила веднага след Брекзит и ще въведе мерки за ограничаване на броя на по-нискоквалифицирани мигранти от ЕС, стана ясно от правителствен документ преди дни.