Бъдещето на ”Белене” се решава с доклад на БАН, двата реактора, предназначени за централата, пристигат у нас до края на септември

 

Бъдещето на проекта АЕЦ “Белене” ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза вчера в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Там Петкова откри нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ “Девен”, който е част от “Солвей Соди” ЕАД.

Министърът смята, че докладът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система.

Двата реактора, предназначени за “Белене”, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова. Тя припомни, че през годините в този проект са инвестирани поне 3 милиарда лева.

Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред Министерския съвет и Народното събрание.

Неотдавна бившият енергиен министър Трайчо Трайков каза по bTV, че ако се построи АЕЦ „Белене”, някой трябва да налива по 2 млрд. лв. на година – държавата или частен инвеститор, а по мнението му – инвеститор не би го направил.

Киловатчас енергия от нов реактор ще струва 200 лв., а пазарната му цена е 70 лв., аргументира се той. Според Трайков най-рационалният път за изградените вече реактори за централата е да бъдат използвани за други проекти на „Росатом”.