Бивш главсек на МВР: Залагат кога ще е следващото отвличане

Адриан Златков е най-бързо върнатият похитен.

 

 Криминалисти коментираха, че това е най-краткото отвличане – Адриан беше върнат само след 11 дни

 

Правят се залагания кога ще е следващото отвличане, коментира бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод похищението на Адриан Златков.

Синът на собственика на автокъща “Софавто” Тони Златков беше освободен в неделя вечерта след платен откуп. Похитителите са искали 3 млн. лева, но в крайна сметка са склонили на по-малко от 1 млн. По неофициална информация става дума за 600-700 хил. лева.

“Бащата отказваше да работи с МВР, откакто се разбра, че става дума за отвличане. В миналото, преди да бъдат хванати “Наглите”, при всяко даване на откуп МВР опитваше неуспешно да хване извършителите. Вероятно заради това бащата е искал сам да си уреди въпроса”, каза още Радулов пред bTV, подчертавайки, че наистина 25-годишният мъж беше върнат невредим, без да му е отрязан пръст например.

Криминалисти вече коментираха, че това е най-краткото отвличане – Адриан беше върнат само след 11 дни.

Радулов подчерта, че със сигурност похитителите са му казали да не контактува с МВР, а фактът, че са използвали SMS-и, не значи, че са били пратени до телефоните на семейството, за да не бъдат проследени.

“Говори се, че българската организирана престъпност в рамките на Европа е една от най-ефикасните, хората се страхуват, затова разбирам бащата. Един познат ми каза, че това, което се прави, е залагания кога ще е следващото отвличане”, обобщи Радулов.

Д-р Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП, пък коментира, че голяма част от “Наглите” не получиха възмездие за отвличанията и би могло техни връзки да участват сега.

Двамата експерти се съгласиха, че по подобни престъпления трябва да се работи по горещи следи.

Стойчев изрази и тезата, че похитителите на Адриан може да са били част от приятелския му кръг. По думите му липсата на възмездие поощрява извършителите.

„Дали е спонтанно възникнала група, или е била временно замразила дейността си, не знаем. Но може да прогнозираме, че насилствената престъпност ще продължи. Дали това не са радикализирани групи, които финансират друга дейност?”, коментира Стойчев.

Ако похитителите на Адриан Златков не бъдат разкрити до месец-два, можем да очакваме още похищения, коментира пък пред Нова телевизия експертът по сигурност Тихомир Безлов.

“Бандата си има цикъл. Когато прибере откуп от едно отвличане, започва да подготвя следващата жертва – дали ще са три-пет месеца…”, каза той. Безлов обаче не изключи възможността да е сформирана нова група за похищения.

“Отвличането на Адриан Златков е по модела на „Наглите”. Дори сумата на откупа, за който се говори, че е платен, варира около исканите от онази престъпна група”, допълни той.

Все пак Безлов не изключи възможността да е сформирана и нова група за похищения, която „доста професионално свърши всичко дотук”.

Той припомни, че при последния отвлечен от “Наглите” – синът на бизнесмена Румен Гунински, разследващите вече са знаели кои са те, но са предпочели да им бъде даден откуп, за да не бъде застрашен животът му. Експертът от Центъра за изследване на демокрацията припомни обаче, че имаше и платени откупи, но похитените не се върнаха. Такъв беше случаят със сина на собственика на ФК “Славия” Венцеслав Стефанов.

По повод аналогиите с отвличането на Златков и това на дъщерята на сочения за “кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, Безлов припомни, че тогава е имало хипотеза, че не е ставало дума за класическо похищение, а за предупреждение. Знакът бил към Брендо – да не свидетелства в съда. Все пак малката Лара беше пусната, след като баща й плати солиден откуп.