Ремонтираме хеликоптери на Русия, използвани в Афганистан

Русия може да ремонтира около 200 афганистански военни хеликоптера

 

Русия и България сключиха споразумение за ремонт на хеликоптери, използвани в Афганистан. Това заяви Владимир Кожин, помощник на руския президент Владимир Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество, цитиран от ТАСС.

“На изложения у нас присъстваха и страни, които с оглед политическата обстановка по идея би трябвало да отсъстват, тъй като са членки на НАТО. С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана в Афганистан”, каза Кожин.

По-рано заместник-генералният директор на “Рособоронекспорт” Сергей Гореславски посочи, че Русия може да ремонтира около 200 афганистански военни хеликоптера, ако се споразумее за това със САЩ и ремонтни предприятия от Източна Европа. По думите му през ноември 2015 г. Държавният департамент е замразил действието на санкциите срещу Русия за случаите, засягащи ремонта на тези хеликоптери.

В края на октомври 2016 г. Игор Чечиков от ръководството на холдинга “Хеликоптери на Русия” съобщи за ТАСС, че Русия участва в ремонта на хеликоптерната техника, купена от САЩ за афганистанската армия.

По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова информира, че Москва и Кабул са постигнали споразумение за поддръжка и ремонт на хеликоптери руско и съветско производство.