Учениците от ПМГ и НУ „Св. Климент Охридски” в Кюстендил започват новата учебна година в чужди сгради, родители: Ремонтите за 2,8 млн. лв. зациклиха, общината не си изпълни обещанието

Петър Паунов и Ани Кюркчиева

Водя война, сградата ще се боядиса  в различни цветове – лилаво, жълто и тъмнооранжево, пълна шарения, отбеляза директорът на ПМГ Ани Кюркчиева

 

Учениците от кюстендилската Природоматематическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“ и Началното училище „Св. Климент Охридски“ на 15 септември ще прекрачат прага на чужди сгради, оплакаха се родители пред „Вяра” преди началото на новата учебна година. „Кметът Паунов и общината обещаха ремонтът да приключи навреме, а сега ни отрязаха с:

„Това няма как да стане”, разясниха разочаровани родители.  Природоматематическата гимназия започва новата учебна година в сградата на Първо основно училище, а Началното училище – в тази на Езиковата гимназия. Причината е недовършеният ремонт.

„От общината се оправдават с тромавата процедура по обявяване на обществените поръчки и съответно избор на изпълнител. Това общинарите обаче го знаеха и напролет, когато обещаха ремонтът да свърши до началото на септември!“, гневят се  недоволни от разкарването на децата им родители. При представянето на проекта през месец май зам.-кметът Росица Плачкова официално обявила, че строителните работи ще приключат в началото на септември.

Директорките на двете училища, които най-малко до средата на октомври ще учат в чужди сгради, твърдят, че на практика ремонтът на класните стаи е приключил. „Работа по коридорите остава малко и би могла да свърши до 15 септември. Санирането и боядисването на фасадата обаче продължават, дворът  е буквално строителна площадка, немислимо е да пуснем децата вътре“, обяснява директорът на ПМГ Ани Кюркчиева. Ели Паргова, директор на НУ, не се притеснява от чуждата сграда, а от родителската реакция.

Стойността на проекта по саниране и ремонт на училищната сграда е 2,8 млн. лева, проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Изникнал е и друг проблем. Фирмата изпълнител отказва да пребоядисва основния корпус, който е саниран преди 11 години. Останалите крила  ще са в различни цветове – лилаво, жълто и тъмнооранжево. „Централният корпус е в розов цвят и се получава една невъобразима шарения. В момента водя буквално война, за да не допусна това и да се пребоядиса и централният корпус“, обяснява Ани Кюркчиева.

Общо около 800 са учениците, засегнати от недовършения навреме ремонт. В началното училище те са 292-ма – три класа с по четири паралелки. Учениците в ПМГ са общо около 630. Профилите са математика, природни науки и новият от тази учебна година „Софтуерни и хардуерни науки“.

Вчера началникът на отдел „Контрол по строителството“ инж. Евгения Петрова обяви на пресконференция, че по същата Оперативна програма – „Региони в растеж“, започва обновяване и реконструкция на сградата на Общинската администрация. Стойността на проекта е 1 514 400 лв., срокът за изпълнение – 24 месеца. Инж. Петрова и представители на екипа по проекта се ангажираха, че той ще бъде спазен. По време на строителните работи отделите ще се преместват по вътрешен график. „Дано поне този ремонт приключи в обещаните срокове, че иначе ще обикаляме града за най-малката административна услуга“, притесниха се кюстендилци.