Спасяват училището в Бобошево с 19 800 лева от общинския бюджет

Гергана Виделова

В училището работят 15 души заедно с помощния персонал. Предстои пенсионирането на 1 чистачка, като на нейното място няма да се назначава нов служител, каза съветничката от ГЕРБ Гергана Виделова

Спасяват училището в Бобошево с допълнително финансиране. На извънредна сесия в сряда местният парламент отпусна близо 19 800 лева за единственото школо в сриващата се демографски община. Осигуряването на средства за ОУ “Св. св. Кирил и Методий” бе единствена точка в дневния ред на съветниците, които дадоха разрешение да бъдат сформирани 5 самостоятелни маломерни и една слята паралелка (с общо 14 ученици в 3-ти и 4-ти клас). Тъй като броят на учениците е под необходимия минимум и Министерството на образованието не отпуска средства за маломерни паралелки, без това допълнително финансиране училището не може да съществува. В тази връзка Общинският съвет взе и друго решение – в Бюджет 2018 да бъдат заложени 19 800 лева за осигуряване на учебния процес през учебната 2018-2019 г.

59 ученици от първи до седми клас ще прекрачат прага на бобошевското училище на 15 септември, като най-малко са седмокласниците – 4-ма. Броят на децата тази есен е намалял, след като двама от възпитаниците на учебното заведение се преместили в друг град. „В училището работят 15 души заедно с помощния персонал. Предстои пенсионирането на една чистачка, като на нейното място няма да се назначава нов служител. Директорът прави пълна оптимизация и всичко възможно, само и само училището да оцелее. Затова всички общински съветници гласувахме за отпускането на допълнителни средства. С друго решение преди време дадохме на училището статут на защитено”, сподели за в. „Вяра” общинската съветничка от ГЕРБ Гергана Виделова.