И боклукът от община Благоевград няма да идва в Перник, кметът Церовска: Разбираме проблема, но може да обработваме едва 37 000 т годишно

Срещата на кметовете на общини в Пернишка област

 

Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на община Благоевград, както отказа преди време и на други 4 общини от Югозападна България.

По искането на община Благоевград за извозване отпадъците в Регионалното депо в Перник се проведе заседание на кметовете на общините от област Перник. На него не беше прието предложението за сключване на договор за депониране на битови отпадъци, генерирани от територията на община Благоевград. Мотивите за отказа са, че Регионалното депо за битови отпадъци в Перник има вместимост 185 000 тона, които трябва да поемат боклука на всички общини от региона за срок от 5 години.

Кметът Вяра Церовска припомни, че сепариращата инсталация в депото в Перник е изчислена така, че да обработва около 37 000 тона годишно. „Разбираме големия проблем на община Благоевград и предизвикателството, пред което е изправена, но не можем да си позволим да отворим Регионалното депо за техния отпадък“, посочи кметът Вяра Церовска.

На срещата беше коментирано, че проблемът няма да бъде решен, докато не се осигурят средства за рекултивация на старите депа.