Първият звънец удари за 99-и път в СУ “Неофит Рилски” в Долна баня, директорът Петя Янева плисна менче с вода за успех

За 99-и път в най-старото школо в Долна баня – Средното училище “Неофит Рилски”, директорката Петя Янева удари първия училищен звънец, плисна менче с вода и пожела на ученици и учители здрава и успешна нова учебна година. Преди това тя поздрави всички присъстващи на тържеството по случай първия учебен ден. Приветствие към учениците, учителите и родителите поднесе от свое име и от името на кмета на Долна баня Владимир Джамбазов председателката на Общинския съвет в рилския град Лиляна Драганова.

От името на най-малките ученици всички присъстващи на тържеството бяха поздравени от първокласниците Рая Лазарова и Васил Зарков, а от името на родителите на първолаците поздрав отправи Мая Асенова.

Тържествен водосвет за здраве и успешна нова учебна година по традиция отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров, след което 43-мата първокласници, водени от своите първи учителки Красимира Караджова и Миглена Митрова, минаха под пъстър цветен есенен венец. В първия учебен ден първолаците получиха освен своите учебници и подаръци – учебни помагала от общината и полицията.

21 деветокласници ще има през новата учебна година в профилираната паралелка “Технологичен туризъм”, а догодина абитуриенти ще бъдат 19 зрелостници.

С тържествени водосвети и празнични слова от директорките Маргарита Пандова и Радостина Велчева новата учебна година бе открита и в Професионалната гимназия “Христо Ботев” и Детската градина “Юрий Гагарин”.

В Професионалната гимназия се обучават ученици в трите специалности – „Производство на облекло от текстил”, „Производство на мебели” и „Горско стопанство и дърводобив”.

В детската градина пък през тази есен прага прекрачиха 200 малчугани.