Огнен ад опърли Дупнишко! Пожар в Джерман глътна ябълкова градина и лозя, огнеборците едва спасиха гарата, кметът Цветков: Подпали ни цигара, изхвърлена е нарочно

Пожарникари и доброволци си координираха действията за гасене на пожара

Сметището в Дупница се запали отново, тонове боклуци обгазяват Бистрица и Джерман

Дупнишкото сметище и пожар в Джерман вдигнаха за нула време на крак екипи на пожарната.

Кметът на Джерман Ангел Цветков се ядосва за горящата къща с лозници

Ябълковата градина на Николай Минев, лозя, барака изгоряха в страшен пожар, лумнал в дупнишкото село Джерман до жп линията вчера в късния следобед. Пожарът е втори за Джерман в рамките на два дни.

Жители на село Джерман дотърчаха да помагат за гасенето

Местните хора са в шок от огнетите стихии. Много жители на селото се стекоха на Е79 да гасят пожара. Благодарение на бързата намеса на дупнишката пожарна огънят унищожи около 800 кв.м храсти, овощна ябълкова градина на Минев от 1 дка, щети има и по първата къща на Джерман до жп гарата в селото.

Огнеборците успяха да спасят от пламъците сградата на жп гарата. Полицията работи по няколко версии за пожара, сподели кметът Ангел Цветков.

По много тесен път трябваше да се провират пожарните на Дупница
Пушекът от пожара в землището на село Джерман

Той бе благодарен, че много младежи от селото дойдоха за броени минути с ботуши и лопати да помагат за гасенето на огъня. „Възможно е да е изхвърлена цигара нарочно”, смята Цветков. Джерманци допускат, че е възможно цигарата да е изхвърлена от пътнически влак. Работи се и по версията пожарът да е тръгнал от АМ „Струма”.

Пътят към градското сметище е осеян с боклуци

В същото време тонове боклуци обгазяват близките населени места, смрад се носи и в парка на Дупница, съобщава свидетел на пожара. Гори сметището до Дупница. Снимките с пламналата смет направихме в събота и неделя следобед. Сметището обгазява близките населени места. Тоновете боклуци са на 4 км от Дупница и близо до село Бистрица, а също и до Джерман.

Гледката е ежедневие през лятото. Сметището се самозапалва, от натрупаните отпадъци се отделя метан, който при висока температура пламва. Миризмата се носи на стотици метри и трови хората. Така е от години. Пътят към сметището е в потресаващо състояние. Това е същият път, който води към хижа „Електра” и местен параклис. Отвратителни битови отпадъци го застилат от двете страни, дупките са с огромни размери, като кратери.

Местните не дават да се строи ново депо, организират протести. Кметската управа и РИОСВ – Перник отредиха терен на 1-2 км от с. Джерман, но леви партии скочиха и блокираха процедурата по изграждането му.