Министър Теменужка Петкова и кметът д-р Вяра Церовска провериха готовността на ЧЕЗ за зимата в Перник, отчетоха: Хората да са спокойни, инвестирани са близо 2 млн. лева в модернизация на съоръженията

 

Енергийният министър Теменужка Петкова заедно с кмета на община Перник Вяра Церовска, зам.-кмета Владислав Караилиев и областния управител Ирена Соколова направиха проверка на обект за готовността на “ЧЕЗ България Електроразпределение” АД за предстоящия зимен сезон. Тя се състоя на ул. “Еднофамилни къщи”, кв. “Даскалово” в Перник. В нея се включи и Виктор Станчев, главен оперативен директор на електроразпределителното дружество. На проверката беше обсъдено техническото състояние и експлоатацията на енергийния обект, както и установяване степента на готовност при потенциално неблагоприятни климатични условия през есенно-зимния период на 2017-2018 г. Коментираха се и предвидените дейности по материално-техническо осигуряване при аварийни ситуации и плановете за тяхното отстраняване.

„Тази проверка за нас е една голяма споделена отговорност заедно с министерството и разпределителното дружество. Това е една сериозна и голяма предпоставка да имаме добро електроснабдяване, защото всички помним миналата зима колко беше сериозна. Въпреки тежкото положение електроенергийната система издържа. Надявам се и тази година да нямаме проблеми, въпреки предизвикателствата, които са с много неизвестни“, сподели кметът Вяра Церовска.

„Всяка една такава проверка има своя положителен ефект, защото това е един вид превенция за готовността за реакция при тежка зима. Наред с тези проверки през втората половина на месец октомври ще бъде извършен контрол във всички енергийни предприятия, които имат ангажимент и съответно са спечелили търг за осигуряване на студен резерв“, посочи министър Петкова . По думите й, за жителите на Перник и областта от страна на електроразпределителното дружество ЧЕЗ от началото на годината до края на месец август са инвестирани близо 2 млн. лева в модернизация и рехабилитация на съоръженията.

„Аз мисля, че перничани трябва да бъдат спокойни, затова че са положени необходимите грижи и ще имат едно сигурно подаване на електрическа енергия“, допълни енергийния министър .

Виктор Станчев обясни, че 3100 трафопоста в страната са били проверени чрез термовизионна диагностика, която открива нередности в електрическата система още в най-ранни стадии и позволява бързото им отстраняване. В резултат на проверката е извършена цялостна профилактика и са отстранени забележки на 294 трафопоста. „Компанията извърши диагностика и на всички подстанции, собственост на ЧЕЗ Разпределение. Дружеството разполага с 300 високопроходими аварийни автомобила, 125 машини тежка механизация, 15 лабораторни коли, 15 АТВ-та за сняг и 6 моторни шейни, които са в готовност за зимния сезон. 400 екипа ще реагират при извънредна ситуация“, заяви Станчев.

По-късно министър Петкова направи проверка на подстанция “Червена могила” в близост до град Радомир.